Proč mi jen padají vlasy?

Máte při česání pocit, že v hřebenu zůstává nějak podezřele víc vašich vlasů než obvykle? Možná to není jen vaše paranoia. Možná vám opravdu začaly vlasy padat. Ale proč? A hlavně – dá se to zastavit?

Na začátek je třeba říci, že vlasy – v určitém, zdravém množství – padají každému. Neustále. Ale někdy se stane, že jich je nějak víc, než by se nám líbilo, a hlavně než bylo doteď obvyklé. Co může za takovým nezvyklým vypadáváním vlasů stát?

1. Stres

Ano, je to tak. Dokonce je stres vůbec nejběžnější příčinou vypadávání vlasů. Co s tím? Je to trochu začarovaný kruh – ve stresu žijeme všichni, navíc se ještě může přidat stres z faktu, že nám padají vlasy… Naše tělo k nám ale vysílá varovný signál, že už je toho na něj moc. Poslechněte ho! Pokud to jde, zkuste změnit některé stresující aspekty života. Pokud takovou možnost nemáte, naučte se stres odbourávat a relaxujte!

2. Hormony

Také hormony a výkyvy v nich dokáží s vlasy divy. Zatímco v těhotenství má většina žen vlasy jak z reklamy na šampon, po porodu či při hormonální nerovnováze mohou vlasy vypadávat. Většinou se vše srovná samo, jindy není na škodu konzultace s lékařem.

3. Genetika

Co si budeme namlouvat – pokud se vaši předci nepyšnili hustou a odolnou hřívou, s největší pravděpodobností jste ji do vínku nedostali ani vy. Především u mužů se plešatění často dědí, a tak je možné od určitého věku pozorovat intenzivnější vypadávání vlasů.

4. Věk

Nejen vrásky jsou takovým „dárkem“, který pro nás přichystalo stárnutí. Také vlasy se s věkem mění, ztrácejí na kvalitě, síle, hustotě, nerostou tak rychle… A také mohou více padat. Porozhlédněte se proto po přípravcích podporujících růst vlasů.

5. Nesprávná výživa

Pokud svému tělu nebudete dodávat dostatek důležitých živin, nemůžete od něj očekávat, že se v rámci snah o přežití bude starat ještě o vlasy. Naopak. Jejich vypadávání může být právě jedním z prvních varovných příznaků, že je něco špatně. Zkuste vyrazit do lékárny a koupit si doplňky stravy. Nebo ještě lépe – zařaďte na talíř kvalitní proteiny, tuky a vitaminy s minerály a antioxidanty!

6. Roční období

Denně lidé ztrácejí okolo 80 až 100 vlasů. Ovšem na podzim či na přelomu podzimu a zimy to může být mnohem více. Takové padání vlasů vás nemusí znervózňovat – je to zcela přirozené a potkává na podzim všechny savce (jen si zkuste všimnout, kdy uklízíte nejvíc chlupů svého psího miláčka).

7. Nešetrná péče

Za spoustou problémů s vlasy bohužel stojíme my sami. Používáme nevhodné přípravky, příliš vlasy zatěžujeme stylingem (a tím je oslabujeme), fénujeme je horkým vzduchem, neustále je žehlíme nebo odbarvujeme… Není divu, že toho naše kadeře mají dost.

8. Onemocnění

Vypadávání vlasů může být také projevem některých infekcí či zánětů v těle. Většinou se zastaví, jen co se uzdravíte.

9. Některé léky

Vypadávání vlasů může být nežádoucím účinkem některých léčiv na předpis (například určitá antidepresiva, léky na ADHD nebo na vysoký tlak). Pokud na sobě takový příznak pozorujete, rozhodně sami léčiva nevysazujte, ale navštivte lékaře a konzultujte s ním výměnu za jiné léky stejné skupiny, na které ale vaše tělo nebude reagovat podrážděně.

10. Alopecie

Jedná se o kožní onemocnění, v jehož důsledku se na hlavě tvoří lysiny. V takovém případě je na místě výlet k lékaři, který vám doporučí léčbu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat