Životní styl, nebo genetika? Co je pro stárnutí obličeje horší?

Někteří lidé věří, že někdo vypadá v obličeji o deset let mladší nikoli kvůli zdravému životnímu stylu, ale protože má dobré geny. Vědci z Harvardovy univerzity však nesouhlasí a tvrdí, že stárnutí obličeje mnohem více než geny ovlivňuje právě životní styl. A kdo chce vypadat mladší, musí hodně spát, pravidelně cvičit a stravovat se vyváženě spoustou zeleniny a ovoce.

Matka a dcera nemusejí stárnout stejně rychle a vypadat ve stejném věku podobně. Většinou tomu tak je. Ale ne kvůli genům, nýbrž kvůli tomu, že dcery dědí po matce také návyky a prvky životního stylu.

Vědci z Harvardovy univerzity zjistili, že mezi ženami vypadajícími o deset let mladší je asi třetina těch, které mají přitom geny nevýhodné. Jejich dědičné informace je tedy k mladšímu vzhledu nijak nezvýhodňují. Tyto ale dodržují tři základní pravidla – dostatečně spí, pravidelně cvičí a dodávají tělu spoustu vitaminů a minerálů z vyvážené a pestré stravy.

„Nejvíce rychlost stárnutí kůže v pleti umocňuje kouření a opalování,“ shrnují vědci z Harvardovy univerzity.

„Výsledky této studie dokazují, že výjimečné stárnutí kůže je ovlivněno vnějšími vlivy a chováním, které můžeme ovlivnit, geny hrají menší roli,“ dodala doktorka Frauke Neuserová ze společnosti Olay, která na výzkumu spolupracovala.

Pomocníci z lednice

Jak již bylo řečeno, vyvážená strava plná těch správných vitaminů a antioxidantů je pro zdravou a krásnou pleť klíčová. Které dobroty jsou vašimi největšími spojenci?

Sladké brambory

Na internetu najdete celou řadu skvělých receptů z nich, takže si pochutnáte a navíc prospějete své pleti. Batáty jsou totiž opravdu bohaté na vitamín C, jenž podporuje tvorbu kolagenu, a vrásky díky němu nejsou tak hluboké. A pokud se přece jen do sladkých brambor pustit nechcete, pak dbejte na to, aby na vašem talíři nechyběli ostatní zástupci plodin obsahujících spoustu vitaminu C – třeba kiwi, papriky nebo teď aktuálně zrající jahody.

Saláty, špenát, kapusta…

Jak dodat pleti více jasu a pružnosti? Sáhněte po listové zelené zelenině. Je jedno, po jakém sáhnete salátu nebo zda raději zvolíte špenát (čerstvý, samozřejmě) – všechny totiž pomáhají obnovovat buněčnou membránu. Teď jsou jich plné obchody a díky tomu, že mají sezonu, se jejich cena nepohybuje v nijak astronomických výškách. A pokud máte možnost si saláty sami pěstovat, pak neváhejte.

Vodní meloun a rajčata

Přemýšlíte, co tak mohou mít společného? Obě tyto potraviny obsahují důležitý karotenoid lykopen (právě ten je odpovědný za jejich sytě červenou barvu) a také spoustu antioxidantů, jež v těle zachytávají volné radikály, třeba ty způsobené škodlivým UV zářením, jemuž jsme – nejen v letních dnech – vystaveni a které naší pokožce zrovna dvakrát neprospívá. Takže až budete hledat v horkých dnech osvěžení, už víte, po čem sáhnout.

Mrkev a červená paprika

Další na první pohled poněkud nesourodá dvojice, již spojuje jedna důležitá látka – a tou je v tomto případě vitamin A, který napomáhá zdraví pleti a navíc snižuje riziko rakoviny kůže. Takže jestli přemýšlíte o zdravé svačince, pak na tyhle dva druhy zeleniny rozhodně nezapomínejte!

Ořechy a semena

Vezměme si to popořádku – vlašské ořechy a lněná semínka jsou úžasným zdrojem omega-3 mastných kyselin, jež působí protizánětlivě a navíc zlepšují hydrataci pleti. Mandle a dýňová semínka jsou zase bohaté na vitamin E, antioxidant zachytávající volné radikály v našem těle a rovněž působící protizánětlivě. Samozřejmě v obou případech mluvíme o ořeších a semenech syrových, tedy rozhodně ne pražených nebo solených.

Kurkuma

Sice patří mezi koření, ale své místo na tomto seznamu si rozhodně zaslouží. Má protizánětlivé účinky, dokonce se podle některých studií zdá, že by mohla pomoci v prevenci proti rakovině. A pro pleť je přímo požehnáním – pomáhá problematické pokožce, zmírňuje projevy akné, ale také případné skvrny a černé tečky. Pokud máte rádi indická jídla, pak máte výhodu. Právě v nich se kurkuma objevuje nejčastěji. A vám ostatním se alespoň otevírají nové kulinářské příležitosti…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat