Detox pro vaši hlavu: Probuďte vlasy ze zimního spánku

14.03.2017 | Krása a móda

Na oficiální začátek jara si podle astronomického kalendáře ještě počkáme, ale už teď si můžeme užívat krásného předjaří. Teploty se čím dál více vzdalují nule, první sluneční paprsky nás lechtají ve tváři a postupně odkládáme vrstvy zimního oblečení. Většinu z nás po odložení čepice nemile překvapí zničená, unavená a mdlá kštice. Dopřejte vlasům po dlouhé a vyčerpávající zimě regeneraci a probuďte je ze zimního spánku pomocí jednoduchých rad.

Letošní zimu sice máme už za sebou, ale vaše vlasy si na ni ještě velmi dobře vzpomínají… Po několikaměsíčním mrazivém počasí jsou vysušené, mdlé, bez lesku, často se elektrizují a mají roztřepené konečky. Zní vám to povědomě? Pak je na čase vlasům pomoci a nasadit speciální pečující jarní program, s jehož pomocí jim navrátíte zdraví, sílu a lesk.

Kartáč plný vlasů

Naprostou většinu z nás na jaře a na podzim postihuje takzvané sezónní vypadávání vlasů. V průběhu roku se počet vypadlých vlasů příliš nemění a pohybuje se spíše na nižších číslech. Běžná každodenní ztráta čítá kolem 50 až 100 vlasů. Na jaře se však toto číslo může dočasně dostat nad 100, v některých případech dokonce narůst i několikanásobně.

Za sezónní výkyvy jsou podle vědců zodpovědné změny v hladinách hormonů prolaktinu a melatoninu v lidském těle, které mají přímý vliv na životní cyklus vlasu. Ten se skládá ze tří fází. Právě v jarním období se do té poslední, telogenní neboli výpadkové, fáze dostává více vlasů, a to vlivem kolísání hormonálních hladin. Toto řídnutí je naštěstí jen dočasné a nemělo by trvat déle než dva měsíce.

Detox pro kštici

Po vyčerpávající zimě, kdy naše hříva čelila mrazivým teplotám, mechanickému tření při nošení čepic a jiných zimních doplňků a v neposlední řadě i častým výkyvům teplot při přecházení zvenčí do vytopených místností, si vaše vlasy zaslouží speciální péči. Vše začíná u správně vybraného šamponu a kondicionéru.

„Za problémem se suchými a poškozenými vlasy stojí dva faktory: nedostatečná vlhkost a vysoká poréznost vlasu. Porézní vlasy mají nerovný, šupinatý povrch. Malými trhlinkami na povrchu vlasu dochází k úbytku živin a většímu odpařování vody nejen z povrchu, ale i zevnitř vlasového vlákna. Klesá tím vlhkost ve vlasu a ten tak ztrácí pružnost a lesk,“ vysvětluje Renata Gaucká, vlasová odbornice kosmetiky Nouvelle.

„Pro nápravu je zapotřebí obnovit narušený hydrolipidní film sloužící k přirozené ochraně vlasu a zacelit nerovnou strukturu vlasového vlákna,“ doplňuje Gaucká.

Co k šamponu?

Profesionální kadeřníci doporučují alespoň jednou týdně používat kúru z řady intenzivně regeneračních produktů, které pomohou zpevnit vnitřní i vnější vlasovou strukturu a zamezí lámavosti a třepivosti. Vlas bude díky tomu méně náchylný k dalšímu poškození, ať už mechanickému, či chemickému.

Pokud vaše vlasy potřebují rychlý zásah, dodejte jim okamžitou vzpruhu stále oblíbenějšími vlasovými oleji. Pomohou zatáhnout roztřepené konečky, bojují proti přesušenosti a vlasy zbytečně nezatěžují. Mezi nejkvalitnější oleje patří ty za studena lisované. Je tomu tak proto, že své výjimečné vlastnosti si uchovávají pouze ve studeném stavu a vlivem tepelných úprav ztrácejí mnoho důležitých látek, vitaminů, aminokyselin atd. Zkusit můžete avokádový, kokosový, mandlový, makadamiový, olivový či nimbový olej. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat