Nepřátelé vaší přitažlivosti? Lhaní, nevyspalost či kouření

Přitažlivost je sice poměrně subjektivní veličina, ale to neznamená, že není předmětem výzkumů. Proč někteří lidé působí na své okolí přitažlivě a jiným tato vlastnost schází? A proč se její vnímání mění? I na to se vědci snaží odpovědět.

A které že nepřátele naší přitažlivosti během své práce odhalili?

Nedostatek spánku

Nejspíš by napadlo každého, že když jsme nevyspalí, naši krásu a přitažlivost to zrovna nepodtrhne. A je to tak. V experimentu švédských a nizozemských vědců měli účastníci rozdělit fotografie lidí podle toho, jak jim osoby na nich přijdou přitažlivé. Nejnižší „skóre“ zaznamenaly snímky lidí, kteří trpěli spánkovou deprivací.

Nepřátelská řeč těla

Pokus vědců z Kalifornské univerzity pak prokázal, že náš postoj může s přitažlivostí hodně „zamávat“. Jeho autoři nechali účastníky výzkumu posuzovat fotografie lidí v různých postojích a hodnotit jejich přitažlivost. Které osoby na fotografiích zaznamenaly nejhorší výsledky? Ty, které měly například zkřížené ruce na prsou nebo shrbená ramena. Naopak sebevědomý postoj či rozmáchlá gesta byla hodnocena jako nejpřitažlivější.

Stres

Spolupráce finských a litevských vědců zase odhalila, že ženské přitažlivosti vůbec nesvědčí stres. Mužští dobrovolníci měli posuzovat snímky žen a hodnotit jejich atraktivnost. Hodnocení pak autoři experimentu porovnali s údaji o hladinách stresového hormonu kortizolu v krvi zobrazených žena zjistili, že ty, jež měly tuto hladinu nejvyšší, byly hodnoceny jako nejméně atraktivní.

Absence smyslu pro humor

A Kalifornská univerzita podruhé. Tentokrát si tamní odborníci posvítili na tvrzení, že smysl pro humor je jednou z nejcennějších vlastností, které člověk může mít, minimálně ve vztahu k potenciálnímu protějšku. A zjistili, že se skutečně zakládá na pravdě. I lidé, kteří byli jinak považovaní za přitažlivé, ztratili část této vlastnosti poté, co se zjistilo, že nemají smysl pro humor.

Příliš podobná či odlišná vůně

Že o přitažlivosti rozhoduje i náš nos? Tvrzení, že partneři si musejí vonět, se rozhodně zakládá na pravdě. Vědci z University of New Mexiko ale díky testům DNA zjistili, že nejméně se lidé přitahují, pokud mají příliš odlišnou tělesnou vůni, ovšem také v případě, že ji mají až příliš podobnou.

Lhaní

Přikrášlujete si pravdu, abyste byli pro potenciálního partnera/partnerku přitažlivější? Pak si možná děláte medvědí službu. Alespoň podle studie University of Western Ontario. Tamní vědci prokázali, že nepoctivost, lhaní a neupřímnost dokáží na přitažlivosti pořádně ubrat.

Kouření a alkohol

Nedávný belgický výzkum potvrdil, že pokud přespříliš holdujete cigaretám či alkoholu, vaší přitažlivosti to může ublížit. Ženy, které se experimentu zúčastnily, měly posoudit přitažlivost mužů na základě jejich životopisů. A kuřáci dopadli o mnoho hůře než nekuřáci, především pokud měly ženy na muže pohlížet z hlediska dlouhodobého partnerství. To samé platilo o mužích holdujících alkoholu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat