Mléko či těstoviny. I ty mohou zhoršit vaši pleť

Problematická pleť. Pokud patříte k jejím „vlastníkům“, pak jistě víte, že péče o ni dokáže být pořádně složitá a její „léčba“ během na dlouhou trať. Navíc záleží nejen na tom, jaké kosmetické produkty používáme, ale i na tom, jaký životní styl vedeme. To, jak se stravujeme, nevyjímaje.

Některé potraviny mohou podle odborníků problematickou pleť ještě zhoršovat a přispívat ke vzniku akné. Které dobroty se ocitly na „černé listině“?

Mléčné výrobky

Smetana do kávy, sýr k snídani, sklenice mléka před spaním… Také si bez nich svůj den nedokážete představit? Pak pro vás mají odborníci špatnou zprávu. Mléko může obsahovat hormonální látky, jež přispívají k produkci mazu a tím mohou podporovat ucpávání pórů. Jak vyplynulo z výzkumů, nejvíce škodí odtučněné mléko, nejméně jogurty.

Neznamená to samozřejmě, že byste se měli svých oblíbených sýrů či jogurt vzdát (jednak prospívají organismu jinak a navíc – milovníci sýra by mu těžko odolali). Lékař David Lortscher, který se vztahem potravin a akné zabývá, doporučuje tradiční mléko (například ve zmíněné kávě) nahradit sójovým či mandlovým.

Těstoviny a spol.

Oblíbené špagety, ale také bílé pečivo. Nezdravé sacharidy neškodí jen naší postavě, ale i pleti. Mají vysoký glykemický index a tím zvyšují hladinu glukózy v krvi, na což naše tělo reaguje zvýšenou produkcí inzulinu. Tento proces bohužel podporuje zánětlivé procesy v těle, což znamená, že může podporovat i vznik akné.

Jak tomu zabránit? Vyměňte nezdravé sacharidy za ty zdravé, tedy za potraviny s nízkým glykemickým indexem (celozrnné pečivo i těstoviny, luštěniny apod.).

Cukr

Sladkosti nesvědčí našemu tělu celkově, a tak není divu, že ani naše pokožka z nich není nadšená. Cukr totiž přispívá k narušení produkce kolagenu, čímž kůže ztrácí pevnost s pružnost. Možná to neznamená přímou spojitost se vznikem akné, ale upřímně řečeno – problematická pokožka potřebuje spoustu citlivé péče a vy svému vzhledu rozhodně nepomáháte, když vedle pupínků musíte řešit ještě vrásky a unavenou a povadlou pleť.

Sůl

Ačkoli přímý vztah mezi solí či potravinami s vysokým obsahem soli a vznikem akné nebyl prokázán, naší pleti rozhodně nesvědčí. Sůl totiž způsobí, že organismus zadržuje vodu a náš obličej pak vypadá „otekle“. Pokud máte problematickou pleť, akné se ještě zvýrazní a může se i hůře hojit.

Jistě hned nemusíte vyhazovat veškerou sůl, kterou máte doma – jen se ujistěte, že dodržujete pitný režim a že jíte potraviny, jež hydratují i vaši pleť (ovoce a zelenina, losos apod.).

Alkohol

Přílišná konzumace alkoholu může mít na pleť ničivý efekt. Proč? Alkohol způsobuje silnou dehydrataci, čímž přispívá k vysušování pokožky, jejímu stárnutí a vzniku vrásek. Říkáte si, že když nemáte suchou pleť, tento dopad vás trápit nemusí? Omyl. Nejenže vaše pokožka předčasně stárne, ale navíc toxiny a volné radikály, které po konzumaci alkoholu vznikají, přispívají k zánětům, a tedy i k akné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat