Nejde jen o šediny. Poznejte, jak stárnou vlasy

Všichni víme, že známky stárnutí se projevují na naší pleti. Ale možná jste si všimli, že i vaše vlasy už vypadají trochu jinak, než když vám bylo dvacet. Jaké změny nás s přibývajícími léty čekají?

Většina lidí začne s postupem času objevovat na své hlavě první šediny (záleží na mnoha faktorech, především těch genetických, nicméně není výjimkou, pokud první šedivý vlas zaznamenáte již v dospívání). Ovšem považovat je za jedinou známku stárnutí našich vlasů by byla chyba! Jak se ještě věk na našich pramenech projevuje?

Nejsou tak husté

Přibližně po 40. roce začnou vlasy jakoby řídnout. Proč jakoby? Ve skutečnosti jich totiž nemusíte mít méně, ale jsou jen tenčí, takže vaše hříva najednou není už tak bohatá jako dřív.

Nicméně když už jsme nakousli počet vlasů, ještě u něj zůstaneme. Ano, s přibývajícím věkem můžete začít vlasy také ztrácet. Každý z nás denně ztratí okolo 100 vlasů (což je normální), ovšem v pozdějším věku nemusí být tato ztráta nahrazována tak rychle jako dřív. A tak se může stát, že pozorujete na hlavě místa, kde vlasy chybí.

Ztrácejí objem

S tím samozřejmě souvisí i fakt, že vaše vlasy nemají takový objem jako dřív – jsou zkrátka tenčí a jemnější, a tak se s některými účesy budete muset rozloučit. Řada žen však namísto nového stylu odpovídajícího kvalitě vlasů volí nejrůznější vlasové produkty, jež mají pramenům objem dodat. Pokud ale zvolí nevhodné produkty, může se problém jen zhoršit.

Snáze se lámou

S věkem dochází ve vlasech ke ztrátě proteinů, kvůli čemuž jsou náchylnější k poškození. Ztrácejí pružnost, a tak se snáze lámou. Dokonce i obyčejné česání pro ně může znamenat významnou zátěž. A tak je třeba nejen opatrnosti při „manipulaci“ s vlasy, ale také zaměřit se na používání správných produktů a samozřejmě na výživu.

Nerostou tak rychle

Přibližně okolo čtyřicítky také můžete začít pozorovat, že vám vlasy nedorůstají tak rychle jako dřív. Což je sice dobrá zpráva, máte-li účes vyžadující častou úpravu od profesionálů, ale také si nejspíš budete moci nechat jen zdát o tom, že si necháte narůst vlasy až do pasu. Ne, že by to nebylo možné, ale budete čekat dlouhá léta. A navíc není zaručeno, že na takový účes budete mít vlasy dostatečně kvalitní (i když samozřejmě můžete být ona šťastná výjimka potvrzující pravidlo).

Už se tolik nelesknou

S věkem může rovněž docházet k vysušování vlasů. A to má – kromě jiného – za následek i to, že se vaše lokny najednou vůbec nelesknou tak jako dřív. Je proto nutné dodat jim potřebnou hydrataci a výživu. Mimochodem, kromě vysušených pramenů můžete zaznamenat také změnu struktury vlasů – například že se vám jindy přirozeně vlnité vlasy v podstatě narovnávají (a naopak). I to souvisí se ztrátou proteinů, k níž dochází s věkem.

Jak na ně?

Zatímco o svou pleť většina z nás pečuje kvůli hrůze z vrásek, na vlasy občas zapomínáme. Přitom i ony si zaslouží pozornost! Dodávejte jim potřebné živiny a používejte šetrné kosmetické produkty, které odpovídají typu vašich vlasů a řeší jejich potíže. S přibývajícím věkem udělají vlasům radost přípravky obsahující například kofein, panthenol nebo niacinamid. Rovněž se snažte svou hřívu nevystavovat škodlivinám, ale také horku (fény, žehličky a spol.) a nešetrným produktům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat