Na křehké nehty zabírá správná péče i výživa

Trápí vás křehké, lámající a třepící se nehty? Máme pro vás dobrou zprávu. I vy můžete mít krásné a pevní nehty! Jen to chce trochu trpělivosti a především dodržovat několik pravidel.

Cesta ke krásným a pevným nehtům není otázkou týdne. Ovšem pokud budete v péči o ně opravdu důslední, odmění se vám vaše tělo krásnýma a pěstěnýma rukama. A to stojí za trochu námahy, co říkáte!

Co nehtům zaručeně prospěje?

Hydratace je základ

Většina z nás používá hydratační krém na ruce. Ovšem často jej naneseme jen na dlaně. A to je chyba. Aplikujte krém také na nehty a do oblasti nehtového lůžka. Hydratace je pro ně totiž stejně důležitá jako pro naši pleť.

Vsadit můžete i na nejrůznější olejíčky či séra přímo na nehty, ovšem stejnou službu vám prokáže klasický hydratační krém na ruce, stejně jako například olivový nebo kokosový olej či vazelína. Mažte jimi nehty kdykoli během dne a také na noc – ostatně během spánku je hydratace nejúčinnější. Nemyjeme si totiž ruce, a tak sérum či olej na nehtech dlouho vydrží.

A když už jsme u hydratace – na stavu našich nehtů se podepisuje také to, jak pečlivě dodržujeme pitný režim. Ano, i pro ně je důležitá hydratace „zevnitř“!

Pozor na chemii

Občas svým nehtům dáváme pořádně zabrat prostřednictvím nejrůznějších čističů a spol. Zatímco obličej bychom si prostředkem na mytí nádobí či podlah neopláchli, ruce v nich máčíme bez zaváhání. A to není dobře. Tyto chemikálie mají za následek jediné – odmaštění a dehydrataci nehtů, jejich vysušení a poničení. Proto byste měli při úklidu vždy používat rukavice. Možná to není nejpohodlnější, ale jistě si zvyknete a hlavně prospějete nehtům a pokožce rukou.

Mimochodem, pokud si často myjete ruce mýdlem, pak mějte na umyvadle vždy po ruce krém na ruce a nehty. Především nejrůznější antibakteriální mýdla dokážou nehty pořádně vysušit. Tak na to pamatujte a své ruce po omytí vždy ošetřete.

Námaha se nevyplácí

Řada z nás si své nehty plete s nářadím. Jen si zkuste všimnout, kolikrát denně s jejich pomocí něco seškrabujete, otevíráte, odlupujete… Přitom taková zátěž jen přispívá k jejich třepení. Nehty plní na našich prstech především ochrannou funkci, neměly by být vystavovány přílišnému tlaku. Zkuste si představit, že by konečky vašich prstů nekryly, a chovejte se k nim maximálně ohleduplně. Uvidíte tu změnu!

O nehty je nutné pečovat – pravidelně je tedy svěřte jemnému pilníčku, šetrně je leštěte, zpevňujte výživným lakem na nehty… Ostatně u pěstěných nehtů si napříště rozmyslíte, jestli je použijete například namísto nože apod.

Výživa v hlavní roli

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že stav našich nehtů do značné míry odráží i naši výživu. Už jsme zmínili důležitost pitného režimu, nicméně nehty potřebují ke svému zdraví a kráse také základní živiny. Vitaminy (déčko, céčko, béčko…) a minerály (vápník a spol.), ale také omega-3 mastné kyseliny a spoustu antioxidantů. Tak na to myslete, až půjdete příště nakupovat potraviny.

Pokud máte opravdu poničené a velmi křehké nehty, zvažte také užívání doplňků stravy – řada výrobků v lékárně je ostatně přímo určena pro výživu nehtů. V závažnějších případech pak vyhledejte odbornou pomoc u dermatologa.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954, https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty-pictures/ways-to-keep-your-nails-healthy.aspx







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat