Puberta a problémy s pletí. Poraďte svým dětem, jak se mají o sebe starat

Možná si také ještě vzpomínáte, jaké to bylo, když jste vstoupili do puberty. Jako by nestačily všechny ty změny na těle (u dívek pak i nástup každoměsíčního „trápení“), u řady dospívajících dětí se objeví i problémy s pletí, nejčastěji v podobě akné. Také máte doma potomka v tomto citlivém věku, jehož trápí pokožka?

Potíže s pletí mohou u dětí v pubertě významně snížit jejich sebevědomí, a tak není radno je přehlížet. Pokud se vám zdá, že je oněch „náhodných pupínků“ přece jen nějak víc, než je zdrávo, neodkládejte návštěvu lékaře, který vašemu dítěti předepíše vhodnou léčbu.

Jestliže máte pocit, že ony problémy nepřekračují hranici klasických pubertálních kožních projevů, poraďte svému potomkovi, jak o pleť pečovat, aby s pupínky nemusel bojovat tak často. Takže jak na to?

Čištění je základ

Pokud vaše dítě trápí mastná pokožka se sklonem k akné, investujte do kvalitních čisticích kosmetických přípravků a dohlédněte, aby jimi pleť ošetřovalo nejen večer před spaním, ale také ráno. Kdykoli přes den se pak vyplatí obličej alespoň opláchnout čistou vodou (samozřejmě pokud není vaše dcera nalíčená), aby se snížilo množství nečistot, které se na něm zachytí.

Také je důležité dopřávat pleti peeling, ideálně jednou týdně. Opět investujte do kvalitních přípravků. Především dejte pozor, aby nebyly příliš hrubé a agresivní – zkoušené pokožce by spíše mohly ublížit.

Nepodceňte hydrataci

Spousta dospívajících přestane kvůli strachu z akné používat pečující kosmetiku typu hydratační krém či vyživující sérum. Mají totiž pocit, že tyto přípravky jen podporují mastnotu pokožky. Ale to je chyba. Porozhlédněte se spolu v obchodě po kvalitním hydratačním krému (gelu, séru apod.) určeném přímo pro péči o problematickou pleť a naučte jej svého potomka pravidelně každý večer používat.

Sklenice vždy po ruce

A když už jsme nakousli hydrataci – vaše dítě by rozhodně nemělo podceňovat pitný režim! Hydratovaná pokožka je totiž mnohem více schopna s akné a dalšími obtížemi bojovat než pleť, která je vysušená a na další problémy už – jednoduše řečeno – nemá sílu. Nejlepší je samozřejmě pít čistou vodu.

Co na talíř

Ačkoli přímá spojitost mezi akné a určitými potravinami nebyla nikdy tak úplně prokázána, je možné vypozorovat, zda se po určitých jídlech pokožka vašeho dítěte nehorší. Obecně je pak dobré vyhnout se potravinám, jež nesvědčí pleti jako takové, tedy těm obsahujícím cukr, ale také polotovarům plným chemie či smaženým jídlům a alkoholu. Některým lidem pomáhá, když vyřadí mléko, jiným pak vynechat ostrá jídla.

Pozor na stres

Ačkoli spousta rodičů je přesvědčena, že děti vlastně neznají, co je stres, nemohou se víc mýlit. Je prokázáno, že se stresem už bojují i děti na prvním stupni. V pubertě pak mají naši potomci spoustu příležitostí, při nichž se s tímto nepříjemným společníkem setkají. Bohužel je jasné, že jejich pleti to nijak nepomůže, spíš naopak. A tak je důležité, aby měl váš „puberťák“ nejen dostatek příležitostí k odpočinku či meditaci, ale také spánku a hlavně úsměvu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat