Prokletí jménem suché vlasy. Jak o ně pečovat

08.02.2018 | Krása a móda

Suché vlasy postrádají lesk, jsou matné, hrubé na dotek a špatně tvarovatelné. Vyznačují se křehkým vlasovým vláknem, jež má tendence se lámat či třepit. Péče o takto narušenou kštici s náročnými potřebami si žádá speciální program pro nápravu.

Suché vlasy jsou jedním z nejčastějších vlasových typů. Trpí na ně ve většině případů ženy, neboť jsou to právě ony, kdo mnohem více svou kštici namáhá chemickými, mechanickými a stylingovými úpravami.

Sen v podobě zdravých vlasů

Mít krásné a zdravé vlasy plné objemu, za kterými se na ulici závistivě otočí nejedna žena a s obdivem nejeden muž, je snem každé ženy. Cesta k dokonalé hřívě mnohdy není snadná, ale pomocí správné péče můžete docílit viditelné změny a vašemu snu se tak přiblížit, přestože se od přírody zrovna nepyšníte záplavou kvalitních vlasů. Nejdůležitějším parametrem při určování kvality vlasů je vlhkost.

Zdravé kadeře obsahují dostatečné množství molekul vody, a to jak na povrchu, tak uvnitř. Právě vlhkost ve vlasovém vláknu ovlivňuje takové vlastnosti, jako je pružnost, odolnost, tvarovatelnost a neporušenost vlasové struktury. Míra vlhkosti přirozeně kolísá v závislosti na různých vlivech, mezi které patří vnější prostředí, sluneční záření, kosmetika, chemické prostředky a nešetrné mechanické zásahy.

Hydratace je základ

To, co suché vlasy opravdu potřebují k tomu, aby ožily, je pořádná dávka hydratace. Především v suchém prostředí, při vystavení slunci a fénování se z povrchu vlasu i z hlubších vrstev odpařuje voda. Vlas tím, jak postupně ztrácí vlhkost, přichází o lesk a pružnost,“ vysvětluje kadeřnická expertka Renáta Gacká a pokračuje: „S vodou z vlasů odcházejí také cenné živiny a stavební prvky, z nichž se skládá každé vlasové vlákno. Výsledkem je porézní, necelistvý povrch plný trhlinek a drobných ranek.“

Vlivem porušení hloubkové vlasové struktury je hříva náchylnější k dalšímu poškození.

První pomoc představuje vhodná volba šetrných kosmetických produktů, které vlasům dodají vláhu a cenné živiny, především proteiny. Proteiny dokáží postupně znovu vystavět poničenou vlasovou strukturu.

„Vhodné jsou také přípravky s obsahem keratinu. Keratin podporuje zdravý růst, vyživuje a chrání vlasy i pokožku hlavy, zabraňuje třepení konečků a intenzivně regeneruje,“ dodává Gacká.

Jaké tělo, takové vlasy?

To, v jaké kondici máte vlasy a vlasovou pokožku, není jen výsledkem toho, jak o ně pečujete zvnějšku. Na kvalitě vlasů se viditelně podepíše kdejaká chyba v jídelníčku, hektické životní tempo, nedostatek spánku a hormonální nerovnováha. Správnou výživu dodá vašim vlasům například brokolice, špenát, mrkev či slunečnicová semínka. Křehké a lámavé vlasy zase posílí zvýšený přísun vitaminu H, který se nachází například v játrech, celozrnných obilovinách a rýži.

Důležité pro výživu vlasů jsou také omega-3 mastné kyseliny. Ty najdete především v mastnějších rybách, jako je tuňák, makrela nebo sardinky. Střezte se naopak konzumace alkoholu, kofeinu obsaženého v kávě a čaji a zapomeňte také na kouření. Všechny tyto neřesti totiž brání správnému vstřebání minerálů z přijímané potravy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat