První spáleniny od slunce. Ulevte své trpící pokožce

Slunce nás nešetří, ani když do začátku léta zbývá ještě nějaký ten týden. A to pro mnohé z nás znamená nepříjemné překvapení v podobě bolestivých spálenin. Také už jste se letos stihli na slunci připálit a teď bojujete s olupující se pokožkou?

Poradíme vám, jak těžce zkoušené kůži co nejvíce ulevit a podpořit hojení spálenin.

Chlad je přítel

Spálená pokožka pálí, je horká na dotek a je jasné, že tohle podráždění se vás jen tak nepustí. První pomocí je dopřát si chladnou koupel nebo sprchu (pozor, aby byla jemná a kůži ještě mechanicky nenarušila), případně přiložit na postižená místa chladivý obklad (stačí jemná žínka namočená ve vodě či chladném mléce). Mimochodem, chlad pomůže, i když už se kůže začíná loupat – tento proces se totiž díky němu zpomalí.

Hlavně nedrbat

Začíná vás loupající se pokožka svědit? Tak se hlavně nedrbejte! V této fázi je totiž kůže velmi citlivá a hrozí, že ji nenávratně poškodíte, takže se pak budete potýkat s nevzhlednými jizvičkami. Raději sáhněte po přípravku z lékárny, který je na spálenou pokožku určený a který ji zklidní. Případně opět pomůže jemný chladný obklad.

Hydratace je základ

A když už jsme zmínili speciální přípravky na spáleniny od slunce, rozhodně je nepodceňujte. Obsahují totiž hydratační a hojivé složky, které pomohou kůži s regenerací. Porozhlédněte se v lékárně po balzámu s obsahem aloe vera, případně si kupte rovnou čistý gel z této rostliny. Se spálenou pokožkou umí totiž zázraky! Stačí pravidelně a jemně nanášet, aby kůže dále nevysychala, a za chvíli bude po problému.

Žádné loupání

Pokud už jste ve stadiu, kdy se vám spálená kůže olupuje, nechejte tomuto ozdravnému procesu volný prostor. To znamená, že byste neměli pokožku odlupovat sami. Hrozí totiž, že s tou „mrtvou“, jíž se vaše tělo zbavuje, strhnete i novou vrstvičku kůže… A celý proces hojení začne nanovo, čímž ho jen prodloužíte. Navíc do drobných ranek se vám mohou dostat nečistoty, může také dojít k již zmíněnému zjizvení. Pokud nechcete chodit s kusy odloupávající se kůže na těle, vezměte malé nůžtičky a opatrně odloupnutou část odstřihněte (ale opravdu jen tu odumřelou).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat