O barvené vlasy je nutné v létě pečovat. Rady, jak udržet intenzivní odstín co nejdéle

04.06.2018 | Krása a móda

Když se vrátíme od kadeřníka s nádherně zářivou a sytou barvou vlasů, přejeme si, aby nám dlouho vydržela a naše hříva byla pořád tak zdravá a lesklá. V létě je to úkol nesnadný – musíme vlasy chránit před působením horka, slunce, mořské či chlorované vody tak, aby z naší kštice nezbyl chemlon neurčité barvy.

Přes 80 % žen si barví vlasy, pouhá pětina na hlavě nosí přirozenou barvu. Zatímco v mladším věku více experimentujeme s různými stylingy, po čtyřicítce saháme po barvicí tubě spíše z praktických důvodů, abychom překryli šediny. Ať už jsou naše pohnutky jakékoliv, všechny bez výjimky toužíme po syté, dlouhotrvající barvě s oslnivým odlesky. Právě přes léto ale na naše kadeře působí hned několik faktorů negativně ovlivňujících intenzitu barvy a lesk.

„Každá žena, která si pravidelně dopřává barvení, melír či přeliv, si zároveň přeje, aby docílený odstín rychle neblednul a dlouho si zachoval sytost a lesk. To se stává opravdovým oříškem hlavně přes léto, kdy blednutí barvy přímo ovlivňuje sluneční záření, působení slané či chlorované vody, nečistoty z prostředí a nešetrné mechanické zacházení, jako je česání, žehlení či fénování,“ vysvětluje vlasová expertka Renáta Gacká. „Přes léto jsou vlasy, i ty nebarvené, samy o sobě namáhány a vlasové vlákno tak ztrácí na pevnosti a kvalitě. Proto si barvené kadeře v letních měsících žádají zvláštní péči.“

Nepřátelské paprsky

UVA i UVB paprsky jsou pro naši kůži a tedy i vlasy škodlivé. Zároveň jsou jednou z hlavních příčin blednutí barvy. Paprsky totiž poškozují povrchovou strukturu vlasu, takzvanou kutikulu, a vlas tím ztrácí schopnost absorbovat vodu. Stává se tak slabým, vysušeným a lomivým. UVA záření navíc proniká hlouběji do struktury vlasu a narušuje buňky aktivně tvořící barvivo melanin.

Sluneční záření ve výsledku způsobuje rozklad molekul barviva uvnitř vlasu, což se následně projeví i u přírodních vlasů vybledlým, matným vzhledem. Proto během pobytu na přímém slunci, ale i když je pod mrakem, myslete na kvalitní vlasové přípravky s UV filtrem a noste klobouky či šátky.

Péče na míru barveným vlasům

Pro péči o barvené vlasy bychom si měli vybírat speciální kosmetické přípravky, které byly pro tento účel vyvinuté. Poškozený vlas je sušší, má pórovitou, nepravidelnou strukturu a je křehčí, což ho dělá náchylnějším vůči různým typům poškození. Poškození vlasů je nejlepší předcházet, protože silně poničené vlasy se napravují jen těžko.

„Pro namáhané, suché a porézní vlasy používejte kvalitní vlasovou kosmetiku nejlépe kadeřnických značek. Nemusíte za ni platit horentní sumy v salonech, lze ji pohodlně sehnat za dobrou cenu na internetu. Doporučuji kosmetiku s vitaminy, proteiny a keratinem, který má schopnost vlasové vlákno vyhlazovat a vyplňovat drobné trhlinky na povrchu,“ říká Renáta Gacká. „Přípravky pro vlasy se speciálními potřebami vlas důkladně a šetrní myjí a odstraňují zbytky nežádoucího pigmentu, který brání vyniknutí barvy vlasů, ať už je přírodní, či umělá,“ uzavírá Gacká.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat