Boubelaté modelky jsou velký problém. Ukazují, že obezita je normální

Svět módy prezentuje extrémní štíhlost a nerealistickou dokonalost tvaru lidského těla. Běžná populace na Západě prezentuje druhý extrém – většina osob je obézní a má pocit, že má normální postavu. Britští vědci tvrdí, že bohužel k normalizaci obezity přispívají boubelaté modelky a dostupnost zboží nadměrných velikostí.

Plnoštíhlé modelky měly být reakcí na extrémně vyzáblé a často anorexií trpící hvězdy přehlídkových mol. Jenže tato snaha poukázat na to, že extrémní štíhlost je nezdravá fyzicky i psychicky, vede k posilování mnohem většího problému – obezity.

Obézní je totiž už většina populace v zemích tzv. Západu.

Inspirace u cigaret

„Normalizace obezity prominentním zobrazováním atraktivních modelek větších velikostí vede k podceňování nadváhy u běžné populace a tím snižuje účinnost prevence obezity,“ tvrdí profesor John Banzhaf z University of East Anglia.

Ten přispěl v minulých letech k výraznému omezení kouření v britské společnosti. A to jednoduše tím, že kouření tzv. denormalizoval. V rozsáhlé kampani a mediální masáži učinil z kouření něco nenormálního, ačkoli v minulém století bylo kouření vnímáno jako běžná aktivita. Podle profesora Banzhafa ale společnost v rámci prevence obezity musí učinit také nadváhu a obezitu nenormální.

Podpora nezdravého života?

„Naše nové výzkumy dokazují, že zobrazování modelek nadměrných velikostí v atraktivním kontextu pomáhá posilovat nezdravý životní styl u veřejnosti, což stojí mnoho lidských životů a enormní výdaje na zdravotnictví každý rok,“ míní Banzhaf.

Léčba problémů souvisejících s obezitou stojí vlády zemí Západu biliony ročně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat