Prokletí jménem mastné vlasy. Jak na ně konečně vyzrát

08.07.2018 | Krása a móda

Nadměrně se mastící vlasy nejsou výsadou pouze dospívajících dívek. Problém přetrvává u řady žen do dospělosti: některé svádí boj s mastnými kořínky den co den, u jiných je zvýšená produkce mazu spojená s premenstruačním syndromem. Viditelně se lesknoucí a zplihlé vlasy představují nepřítele, jehož je třeba zneškodnit.

Do boje povolejte vhodnou kosmetiku, vyvážený jídelníček a vyvarujte se častých chyb, kterými nevědomě podporujete mazové žlázy k větší aktivitě.

Zamyslete se nad životním stylem

Každé ráno začíná váš den mytím vlasů, abyste vůbec mohla opustit domov jakž takž upravená. Avšak i když si je každé ráno poctivě šamponujete, nejpozději po poledni se načechraná hříva změní v ulíznuté, mastné pramínky, s nimiž příliš parády neuděláte.

Všichni si musíme v určitých intervalech vlasy mýt, neboť produkce mazových žláz na pokožce hlavy je nejen normální, ale navíc i žádoucí pro přirozenou ochranu a zdraví vlasů. Ovšem někdy mohou tyto žlázy produkovat více mazu, než je třeba. Pokud jste nucena mýt si kštici každý den a umyté vlasy vám nevydrží ani 24 hodin, zkuste s tím něco udělat.

Problém s rychle se mastícími vlasy často bývá komplexní a do boje je nutné povolat nejen speciální kosmetické pomocníky, ale zamyslet se také nad jídelníčkem a životním stylem celkově.

Co se skrývá v koupelně

Věnujte péči výběru kvalitních a šetrných přípravků pro každodenní použití. Častým drhnutím kadeří je násilně zbavujeme vlastního ochranného filmu a narušujeme jejich přirozené pH. V reakci na to se paradoxně o to více potýkáme s rychle se mastícími kořínky a požadovaný efekt je nulový.

„Vlasy, které se rychle mastí, ocení šetrné produkty bez olejů a s neutrálním pH, jež plně respektuje přirozenou rovnováhu pokožky hlavy, a tedy i vlasů,“ vysvětluje vlasová expertka Renáta Gacká. Jaké přípravky tedy vybírat? „V péči o mastné kořínky se výborně osvědčují šampony s obsahem osvěžujících citrusů, máty nebo jiných bylinek. Vyživující výtažky z bylin vlas jemně čistí, chrání a hydratují. Působí zároveň antibakteriálně a hodí se i pro citlivou pokožku s vysokými nároky,“ dodává Gacká.

Pozor na zlozvyky

Mnoho z nešvarů se týká tak banálního úkonu, jako je česání. Mastnotu ve vlasech podporují doteky, probírání se mezi prameny i neúměrné česání. Je to tak mimo jiné proto, že se těmito pohyby maz rozšiřuje od kořínků do délek a vlasy pod jeho tíhou plihnou a slepují se do nepříliš vzhledných pramínků.

Ženy obvykle pociťují nutkání vlasy si pročesávat spíše automaticky, než že by si to hříva skutečně žádala, proto se zkuste před každým vytažením hřebene z kabelky zamyslet, jestli je ten den již několikátá úprava opravdu nutná.

Co na talíř

Na kvalitě vlasů a zdravém fungování vlasové pokožky se podílí nejen to, jak o ně pečujete zvenčí, ale jak se staráte o své tělo. Proteiny jsou dobré nejen ve vlasové kosmetice, ale také v jídelníčku. Podle některých studií je nedostatek bílkovin častou příčinou problémů s vlasy a pokožkou hlavy. Do svého jídelníčku proto zařaďte dostatek masa nebo si dopřejte proteinové koktejly a tyčinky.

Vedle bílkovin jsou velmi potřebné i vitaminy a minerální látky. Zaměřte se na potraviny bohaté na železo, vápník, hořčík a vitaminy skupiny A, C, E a D. Na mastné kořínky zabírá zinek a selen, výborné jsou i kvalitní omega-3 mastné kyseliny. Najdete je třeba v rybách žijících v chladném arktickém moři, jako jsou sardinky, makrely nebo ančovičky. Obsaženy jsou také například v lněném oleji.

Vyhněte se také fastfoodům: tuky, cukry a smažená úprava jídel neprospívají kvalitě vlasů a pleti. Dejte si pozor i na rafinovaný cukr a průmyslově zpracované polotovary.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat