Vaječné žloutky podporují růst vlasů a chloupků

Rakouská císařovna Alžběta známá jako Sissi si prý myla vlasy pokaždé ve dvanácti žloutcích. Měla je na svou dobu úctyhodně zdravé a husté. Japonští vědci zjistili, že žloutky aplikovala krásná šlechtična celkem správně. Vaječné žloutky totiž obsahují peptidy, které stimulují růstové hormony ve vlasových cibulkách.

Tým doktora Nakamury z Kjótské univerzity hledal přírodní látku, která by podporovala růst vlasů a bránila tzv. alopecii – vypadávání. Syntetické léky jsou sice účinné, ale mají často dost silné negativní vedlejší účinky. Nakamuru ale napadlo, že účinné růstové hormony musejí obsahovat také žloutky, protože u kuřat se ve čtrnáctém až patnáctém dni inkubace ve vajíčku vytvářejí chloupky a rychle rostou. Izoloval tak několik peptidů a aplikoval je jak na tkáňové kultury lidské vlasové pokožky, tak na pokusné hlodavce.

Peptidy ze žloutku podávané vnitřně (u myší) i aplikované zevně (u tkáňových kultur) podporovaly sekreci vaskulárně-endoteliálního růstového hormonu, který je nezbytný pro obnovu a růst vlasu z jeho cibulky.

„Dali jsme tomuto ve vodě rozpustnému peptidu název hair growth peptid (HGP – peptid podporující růst vlasů),“ uvedl doktor Tatsuo Nakamura z Kjótské univerzity.

Pravidelná konzumace vajec tak může přispět k omezení vypadávání vlasů. A zřejmě i maska ze žloutků bude částečně účinná. Ale nikoli tak jako izolovaný koncentrát peptidu vyrobený v laboratoři.

Proč vlastně padají?

Kolik vlasů denně by vlastně mělo vypadnout, aby to bylo ještě „v normě“? Tak to se vlastně dodnes neví, neboť údaje se stále různí. Některé zdroje uvádějí, že rozloučení se s 80 až 90 „kusy“ je ještě v pořádku, jiné zase tvrdí, že tenhle počet už je na hraně. Nicméně jedno je jisté – když vlasy padají až moc, každý člověk to bezpečně pozná. Je to přesně váš případ? Dejte si pozor na dva nejčastější faktory (kromě genetické predispozice), které vlasovému úbytku nahrávají!

Na přímou souvislost mezi adekvátní výživou a kondicí koruny krásy odborníci v rámci svých studií upozornili již nesčetněkrát. Pokud držíte drastickou dietu a váš organismus má nouzi o vápník, železo, bílkoviny, vitaminy A, B a B7, pak je viník toho, že denně vyčešete pořádný chomáč, zřejmě jasný. Hubnout ano, ale nezapomínejte na to jít zdravě! Příjem důležitých živin se nevyplácí podceňovat.

Nerozčilujete se poslední dobou nějak moc? Nedá se vyloučit, že právě tohle vás připravuje o vlasy. Stres produkuje nejen stresové hormony, ale vyvolává i problémy s pokožkou hlavy – třeba svědění či tvorbu lupů. To má pochopitelně na vaši hřívu hodně negativní dopad. A jak se to projevuje, to jste při pohledu na hřeben už asi zjistili…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat