Bělení zubů doma, nebo v ordinaci? Co je potřeba pro bělostný úsměv

16.09.2018 | Krása a móda

Pro zářivý úsměv jsme schopni čehokoli. Donedávna jsme si svůj chrup bělili pomocí všelijakých dostupných žíravin. Dnes už jsou ale možnosti mnohem šetrnější. Jaké způsoby bělení jsou u nás dostupné, v čem spočívají a kolik nás to bude stát?

Nejdříve schválení

Než se bezhlavě vrhnete na nákup pudrů, bělicích past nebo se objednáte na proceduru, měli byste navštívit zubaře, aby váš chrup prohlédl, zbavil všech kazů a zhodnotil, zda pro vás bělení bude bezpečné. Takový zásah není totiž vždy úplně bez rizika.

Zuby by se neměly bělit, pokud máte obnažené krčky, netěsné výplně, parodontózu nebo zánět dásní. Nedoporučuje se také bělit zuby s povrchovými pigmentacemi a kuřákům není doporučováno z důvodu sníženého účinku.

Bělit nelze ani umělé zuby a kovové slitiny, jakou je například amalgám. Rozhodně není vhodné bělit chrup, pokud obsahuje mnoho kazů a taktéž se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

Doma, nebo na klinice?

Vybrat si můžete mezi bělením v domácím prostředí, prostřednictvím zakoupení různých sad nebo zákrokem na klinice. Klinika má na rozdíl od domácího bělení tu výhodu, že je celé bělení podstatně rychlejší. U toho domácího se totiž může celý proces protáhnout i na několik měsíců, dokud nebudete s výsledkem úplně spokojeni.

Za zmínku ale stojí fakt, že domácí bělení mívá mnohem menší rizika, než to ordinační. Je to způsobeno nižší koncentrací peroxidu, který je obsažen v domácích bělících pastách.

Dnes už lze dokonce pořídit i pasty, které peroxid neobsahují vůbec a jsou tak vhodné i pro citlivé zuby.

Proces bělení u odborníka

Ordinační bělení je rychlé, avšak výrazně dražší. Cena bělení na klinice se pohybuje od 8000 do 20 000 korun. Paradoxně je však v porovnání s domácím bělením méně účinné a vydrží kratší dobu. Nevýhodou ordinačního bělení je i fakt, že používají gely s velmi vysokou koncentrací peroxidu či peroxihydrátu močoviny.

Po použití gelů s koncentrací vyšší, než 20 % je zákazník vystaven tvorbě vředů nebo aft na měkkých tkáních v ústech.
K aktivaci bělicího gelu se používají speciální lampy nebo lasery, které mohou způsobovat výraznou bolest zubů při bělícím procesu. Zub je jimi totiž intenzivně zahříván.

Celý zákrok trvá zhruba 30–60 minut a v případě potřeby se po několika týdnech opakuje.

Bělení doma

Domácí bělení je cenově dostupné a poměrně pohodlné. Sady lze zakloupit v drogeriích, přes internet nebo u vašeho zubaře, který vám i doporučí postup, který pro vaše zuby bude šetrný.

Sada obsahuje tubu s bělicím gelem a několik tvarovatelných aplikátorů, které vymodelujete tak, aby přesně seděly na vaše zuby. Gel pak v malém množství vytlačíte do aplikátoru a ten nasadíte na váš chrup. Bělit můžete přes noc, jelikož jsou gely poměrně šetrné, nemusíte se bát, že by vám zuby do rána nějak poškodily, nebo přes den. Bělicí proces měl být minimálně hodinu dlouhý.

První výsledky můžete vidět již po několika bělicích procedurách. Když dosáhnete požadovaného výsledku, jednoduše s bělením přestanete. Délka bělení do požadovaného odstínu závisí na přirozené barvě zubů, ale ve velké míře jeho úspěšnost ovlivňuje pití kávy, vína apod. Tomu je třeba se po dobu bělení nejlépe vyhnout zcela.

Ceny za domácí bělicí sady se pohybují od 800 do 2 500 korun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat