Akné a čokoláda. Opravdu se musíte zbavit oblíbené pochoutky?

Akné rozhodně nepatří ke stavům, po kterých by člověk toužil. Trpíte na něj? A pomůže, když ze svého jídelníčku vynecháte čokoládu? Tohle je pravda o stavu pleti a oblíbené dobrotě!

Mnoho lidí se po konzumaci čokolády osype. Právě oni tvrdí, že jakmile se čokolády vzdali, stačilo několik měsíců čekání, ale vytoužená lepší pleť se nakonec ukázala. Co všechno je na tom pravdy?

Způsobuje čokoláda pupínky?

Ano, čokoláda je a bude spojována s akné. Obsahujte totiž složky, jako je cukr a tuk, které pleti podle všeho neprospívají. Proto je podle odborníků jednou z nejrizikovějších potravin a příčin osypané pokožky. Ve stogramové porci se nachází 24 g cukru a 25 g nasycených tuků. Když se tyto látky dostanou do těla, podpoří produkci inzulínu. A jeho nadbytek způsobuje zánět a s ním spojené pupínky. Tedy aspoň tak to tvrdí někteří experti. Na druhou stranu se přímo neprokázalo, že by častá konzumace čokolády měla na výskyt akné nějaký vliv.

Za pupínky podle studie publikované v odborném časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics stojí převážně potraviny s vysokým glykemickým indexem a mléčné výrobky. Do této skupiny patří bílé rohlíky, koblihy, bagety, hamburgery, pizza, hranolky, vařené loupané brambory, glukóza, pivo, med, popcorn, pšeničná mouka, chipsy nebo čokoládové tyčinky. Na vině však není jenom strava.

Zanesené kožní póry a infekce

Když kůže produkuje víc mazu, než vyloučí, póry se ucpávají. To zase způsobuje zánět, který se označuje jako akné nebo pupínky. Příčinou jsou i kožní infekce způsobené houbami. Houby totiž pleť dráždí.

Některé léky

Pupínky se objevují i v důsledku užívání některých léků. V této souvislosti se hovoří například o medikaci proti tuberkulóze nebo lécích na štítnou žlázu.

Digestivní problémy

Pokud máte komplikace v trávicím systému, je možné, že se s akné potýkáte. Je to proto, že když se metabolismus zpomaluje, v těle zůstává mnoho toxinů. Jejich přítomnost se projevuje právě na kvalitě pleti.

Stres

Stres je další příčinou „boláčků“. Způsobuje totiž hormonální nerovnováhu, která se podílí na nárůstu produkce přírodních olejů. Výsledkem je „zablokování“ kožních pórů.

Nadměrné obrušování odumřelých buněk

Peeling je pro pleť skvělý, nicméně čeho je moc, toho je příliš. Nadměrná exfoliace pokožku dráždí, a to se může projevit právě přítomností pupínků.

Genetické faktory a hormony

Genetické a hormonální faktory také hrají roli. Je možné, že se o toto dědictví postaral někdo z vaší rodiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat