Kokosový olej působí jako silný repelent proti komárům a klíšťatům

Ačkoli se o zdravotních účincích konzumace kokosového oleje stále spekuluje a mezi vědci jsou jeho horliví zastánci i stejně usilovní odpůrce, je tento tuk získávaný ze semen kokosových palem zdrojem látek, které působí jako velmi účinný repelent proti komárům, klíšťatům či mouchám. A jeho obrovskou výhodou je, že na lidské zdraví nepůsobí toxicky jako třeba DEET.

Většina repelentních přípravků se opírá o dietyltoluamid (DEET), který má silné negativní vedlejší účinky na lidské zdraví. Poškozuje totiž nervovou soustavu nejen u hmyzu, ale také u člověka. Látka izolovaná z kokosového oleje – nejde o mastné kyseliny jako takové – působí silně repelentně, ale není pro člověka nijak škodlivá.

„Kokosový olej sám o sobě však repelentní účinky nemá,“ tvrdí autor výzkumu doktor Junwei Zhu z amerického ministerstva zemědělství. Namazat se kokosovým olejem nepomůže, protože účinné látky jsou v něm příliš naředěné.

Podle Zhua látky z kokosového oleje předčí v účinnosti DEET. Jednak je účinnost vyšší než pětadevadesát procent v případě klíšťat a štěnic, ale také trvá dva týdny, zatímco DEET má účinnost po aplikaci jen v řádu tří dní.

Pomocník pro krásu

Ať už patříte mezi zastánce nebo odpůrce kokosového oleje ve výživě, jedno je jasné. V kosmetice má tato pochutina svou roli. Jak pomáhá ke kráse?

Zachovat si mládí navždy pochopitelně nelze, ale o něco ho prodloužit? Tak to se, pánové a dámy, skutečně dá. Dokonce je to poměrně jednoduché. Stačí si každý večer kolem očí „máznout“ trochu kokosového oleje, který zpomaluje proces stárnutí, reguluje vrásky a revitalizuje pleť. Nutno dodat, že maximálního efektu dosáhnete jen v případě dlouhodobého používání, jednorázová akce ještě nikoho neomladila, bohužel.

Už vás nebaví kupovat kvanta zvláčňujících krémů, které slibují zázraky na počkání, jenže ve finále „skutek utek“? Zkuste se namazat „kokosákem“ od hlavy až patě, možná budete překvapení přívalem hydratace, jež se vašemu tělu dostane. Navíc se rychle vstřebává a nezanechává mastný film. Můžete ho smíchat i s esenciálními oleji a využít tak kouzelné účinky aromaterapie.

V zimě má popraskané rty kdekdo. S trochou nadsázky by se dalo říct, že je to taková „sezonní civilizační choroba“. Na tuto patálii ale náramně zabírá kokosová vzpruha, která nejenže poskytne rtům ochranu před vnějšími vlivy, ale také výrazně urychluje jejich hojení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat