Padání vlasů po porodu trápí každou druhou maminku. Jak si zachránit kštici

16.01.2019 | Krása a móda

Většina těhulek si na kvalitu vlasů nemůže stěžovat. Jiné už je to však po porodu, kdy se mnohdy stává, že vlasy novopečené maminky ztratí na lesku i na objemu. Proč k tomu dochází a jak svoji hřívu zachránit?

Hormony

Standardně vypadne člověku něco mezi 50 až 100 vlasy denně. Po porodu se může stát, že se jejich vypadávání navýší až trojnásobně. Že jsou vlasy těhotné ženy krásné, má na svědomí hormon estrogen, kterého má těhulka vysokou hladinu. Po pár týdnech až měsících od porodu však hladina estrogenu opět prudce klesá, což může mít za následek vypadávání vlasů ve větší míře.

Únava a stres

Maminky, které se dnem i nocí starají o své čerstvé miminko, bývají unavené a často ve stresu. Nedostatek odpočinku a úzkosti spojené s kolísající hladinou hormonů a starostí o nového člena rodiny, můžou mít za následek padání vlasů.

Jenom zdání?

Někdy nemusí být vypadávání vlasů tak vážné, jak by se na první dojem mohlo zdát. V těhotenství mívá žena pocit, že vlasy rostou rychleji a houstnou. Opět za to mohou hormony, které udržují delší dobu při životě cibulky vlasů, které by za jiných okolností již dávno vypadly. Po srovnání hladiny hormonů se tělo zbaví všech těchto nadbytečných vlasů, což může vyvolávat dojem, že bude za chvíli žena plešatá.

Nedostatek minerálů

Po porodu mohou ženy zaznamenat i další obtíže, například nadměrné maštění vlasů, suchou a svědivou pokožku hlavy, tvorbu lupů. Tyto potíže jsou často způsobené nedostatkem vitaminů, minerálů a stopových prvků v organismu.

Jak si pomoci?

Každodenní správná péče dokáže udělat s vlasy doslova zázraky. Vlasům můžete uškodit hned několika způsoby, zejména špatnou technikou vysoušení vlasů v předklonu, což způsobuje jejich oslabení a následné vypadávání. Vlasy vždy vysoušíme po směru růstu. Další potíž představuje domácí barvení. Vlasům nepomůžeme ani každodenním používání žehličky, kulmy nebo fénu. Pokud se jejich použití nevyhnete, používejte ochrannou kosmetiku na vlasy.

Při výběru vlasové kosmetiky bychom si měli dát pozor na obsah sulfátů, silikonů, pěnidel atd., které způsobují nadměrné odmašťování vlasů a jejich následné lámání.

Vitaminy, stopové prvky a minerální látky si dítě během těhotenství a kojení bere z těla matky, je tedy potřeba je pravidelně doplňovat. Čím dříve začnete, tím lépe. K dostání jsou speciální multivitaminy, které můžete začít užívat již v období těhotenství a dále takové, které jsou navrženy pro období po porodu, pomáhají tlumit projevy hormonálního poklesu a dodají potřebné živiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat