Dejte sbohem rozpraskaným rtům

13.02.2021 | Krása a móda

Trápí vás rozpraskané a suché rty? Nebo bolavé a vracející se prasklé koutky? Viníkem mohou být změny počasí, špatná životospráva, ale i skryté choroby. Jak si pomoci ke šťavnatému úsměvu bez palčivých obtíží?

Nevyvážená strava

Popraskané rty bývají často následkem nevhodné či nevyvážené stravy a zejména deficitu vitaminů skupiny B, zinku a železa. Zaměřte se na doplnění těchto vitaminů nejen v jídle, ale klidně i v tabletách. Pokud vám vaše tělo vysílá takto viditelné signály, nejspíš máte těchto vitaminů zoufale málo.

Málo pijete

Kůže na rtech je velice citlivá, a pokud tělo trápíte nedostatečným přísunem tekutin, vaše rty vám to velmi brzy dají najevo. Zkuste se tedy zaměřit na zlepšení pitného režimu. Pokud jsou na tom po pár dnech vaše rty lépe, zjevně jste našli příčinu problému.

Extrémní teploty

Citlivé pokožce rtů nesvědčí ani příliš velké horko, a stejně tak ani zima. V zimě i v létě je potřeba rty vyživovat a chránit i zvenčí, proto byste u sebe měly vždy nosit kvalitní balzám, ideálně s vitamínem E, který napomáhá rychlejší regeneraci pokožky. Není však dobré to s balzámem přehánět. Snadno si na něm totiž vytvoříte závislost a bez namazání každých třicet minut pak budete trpět pocitem, že to bez něj nemůžete vydržet. Rty chraňte, ale pouze tehdy, když to skutečně potřebují.

Skryté choroby

Pokud máte problémy s popraskanými, bolavými rty a koutky úst již delší dobu, může jít o signál upozorňující na zánět, který vaše tělo může ukrývat. Na rtech se často odrazí i stav vašich střev či problémy s cukrovkou. Pokud se tedy stav vašich rtů nelepší ani po změně stravy a dostatečném přísunu tekutin, neměli byste tento jev přehlížet.

Rychlý pomocník

Odpradávna byl lékem na všechno a dodnes ho při hojení ran máloco zastoupí. Řeč je o včelím medu. Nejen, že má skvělou schopnost rychle hojit rány, je antiseptický a svojí hutnou konzistencí zabraňuje vstupu bakterií do rány, navíc také skvěle chutná. Pokud vás tedy trápí suché rty, rozhodně sáhněte po medu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat