Vzhůru na ples. Je lepší si šaty koupit, nebo půjčit?

09.02.2019 | Krása a móda

Plesová sezona je v plném proudu, a pokud se na nějaký ples také chystáte, se sháněním šatů byste neměly příliš otálet, aby na vás v prodejnách a půjčovnách nějaké zbyly. Je však lepší si je půjčit pro jeden konkrétní večer, nebo se vyplatí si trochu připlatit a pořídit si vlastní?

Záleží na příležitosti

Co se týče volby koupě nebo vypůjčení, je nutné se zaměřit na událost, pro kterou šaty aktuálně pořizujete. Pokud se jedná o maturitní ples, jehož jste vy hlavním účastníkem, nejspíše budete vybírat mezi honosnějšími modely. V takovém případě musíte zvážit, zda byste pro šaty našla uplatnění i při jiných akcích. Ne vždy se totiž hodí vrstvená róba s vlečkou, jejíž sukně dosahuje takových rozměrů, že neprojdete dveřmi. Navíc, čím honosnější šaty jsou, tím dražší je jejich pořizovací cena. V případě, že chcete šaty opravdu pompézní, zvolte spíše jejich vypůjčení.

Praktický kousek

Pokud však dáváte přednost jednoduchosti, rozhodně se nebojte do šatů investovat. Vždy se hodí mít nějaký pěkný kousek doma ve skříni pro nečekané, ale i plánované události. Šaty jednoduššího střihu a univerzální barvy se vám vždy mohou hodit, a ačkoli se dnes na internetu dají sehnat opravdu krásné modely za pár tisícovek, vyplatí se i návštěvy půjčoven svatebních a společenských modelů, kde lze sehnat ve výprodeji šaty světových návrhářů za zlomek jejich ceny. Tato studia navíc nabízí službu úpravy šatů na míru.

Ceny

Ceny půjčovného se výrazně liší salon od salonu a také model od modelu. Standardní rozmezí půjčovného se však nachází někde mezi 3000 a 8000 Kč. V této cenové relaci lze však sehnat i šaty nové. Pokud tedy nejste těhotná, neplánujete výrazně zhubnout nebo to není poslední akce, které se účastníte, zkuste se nejprve poohlédnout po nějakých šatech ke koupi.

Toužíte-li však po nějakém speciálním modelu od světoznámého návrháře, rozhodně počítejte s velmi vysokou pořizovací cenou. V tomto případě je lepší si šaty vypůjčit.

Výhody a nevýhody půjčení

V salonu vám k šatům nabídnou i vhodné doplňky. Hlavní výhodou však zůstává fakt, že šaty dostanete vyčištěné, nažehlené a připravené na váš velký den a po něm vám nebudou zabírat místo ve skříni.

Nevýhoda půjčování šatů ze salonu tkví především v tom, že pokud šaty zničíte nebo je nevrátíte ve smluveném termínu, zaplatíte tučnou pokutu. Mnohdy totiž způsobíte salonu problém tím, že zákaznice, která si šaty zamluvila po vás, nedostane svoji róbu včas nebo také vůbec.

Další nevýhodou je i to, že půjčovné šatů stojí také nemalou částku, k tomu ale ještě uhradíte případné úpravy nebo opravy. I když mnoho salonů má drobné opravy již zahrnuty v ceně půjčovného.

V neposlední řadě si nejspíš polovinu večera budete kousat nehty, aby se něco se šaty nestalo.

Výhody a nevýhody koupě šatů

Nevýhodu vidíme především v často vyšší pořizovací ceně, ale také v tom, že pokud máte malou skříň, zaberou skutečně dost místa.

Na druhou stranu vám zůstanou a můžete je půjčovat dál, věnovat potomkům nebo je prodat, čímž se vrátí část investice. Také se nemusíte stresovat, když s nimi něco provedete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat