Vyhlašujeme boj proti kuřímu oku

10.04.2021 | Krása a móda

Tento bolestivý útvar jistě už někdy v životě viděl každý. Kruhovitý výstupek zrohovatělé kůže si totiž docela snadno vypěstujete nošením nevhodné obuvi. Proč se nám kuří oka tvoří a jak se jich zbavit bez nutnosti návštěvy lékaře?

Pozor na záměnu!

V první řadě je důležité neplést si kuří oko s bradavicí. Kuří oka se, na rozdíl od nich, tvoří pouze na prstech a chodidlech nohou, jsou nažloutlá, mají kruhový tvar s průhledným středem a tmavou tečkou v něm, trochu tedy skutečně připomínají oko drůbeže. Odtud tedy pochází název „kuří oko“. 

Kuří oko dokáže pěkně potrápit, protože je poměrně bolestivé. Rohovatění totiž napadá více vrstev kůže a proniká až k citlivým nervům.

Kde se berou?

Nejčastějším viníkem je nesprávná obuv. V místech boty, kde vzniká nepřiměřený tlak či otírání, se časem vytvoří tvrdý hrbolek připomínající mozol, který se ale při neustávajícím tlaku dále rozrůstá a to zejména do hloubky. Nejčastěji bývají postižena bříška prstů, paty a hrana chodidla.

Jak se jich zbavit?

V první řadě vyměňte boty, které vám otlaky způsobují, nebo alespoň používejte gelové vložky, které vás před tlakem švů nebo jiných částí boty trochu ochrání.

Pokud nejsou kuří oka ještě příliš velká, zkuste je po koupeli v teplé vodě obrousit pemzou nebo škrabkou na zrohovatělou kůži. Nejspíš to nepůjde najednou, ale když proces několikrát zopakujete, máte velkou šanci, že se jich zbavíte úplně.

Pokud pemza nezabere, zajděte do lékárny. Zde se prodávají kapky nebo krémy, které jsou k tomuto účelu přímo určené. Obsahují kyselinu salicylovou, která pomůže změkčit zrohovatělou kůži, poté lze kuří oko po koupeli obrousit nebo vydloubnout. Je však potřeba kyselinu nanášet pouze na postiženou část. Mohla by totiž poškodit zdravou tkáň.

Pokud se do odstraňování kuřích ok nechcete pouštět sami, zajděte k pedikérovi, který si s nimi poradí. Jestliže jich však máte více, doporučujeme podstoupit odstranění laserem a také kontrolu u kožního lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat