Za těhotenské strie mohou bohužel i geny

Některé ženy za těhotenství platí také jizvami na svém břiše. Tzv. strie se ale netvoří nutně každé rodičce. A za rozdíly mohou opět geny. Tedy jedna žena mající nevýhodnou genetickou informaci, která ji činí náchylnou k tvorbě jizev, bude mít strií více a výraznější než jiná, která může po graviditě získat zpět hladké bříško bez jediné rýhy.

Analýzou DNA 760 tisíc osob genetici z Kalifornie odhalili 544 genetických znaků pro tvorbu strií. Každá žena má různý poměr a odlišnou kombinaci těchto markerů, takže na předpovědění toho, zda bude po těhotenství mít břicho plné jizviček, je třeba složitý algoritmus. A ten vyvinula kalifornská společnost 23andMe.

„Asi jednaosmdesát procent lidí s genetickými a dalšími faktory podobnými těm, co mám já, bude mít strie, zatímco devatenáct procent populace má štěstí,“ tvrdí doktorka Olga Sazonovová ze San Franciska.

Strie se ale nemusejí tvořit jen při těhotenství a jen ženám. Jakékoli rychlé zvětšování objemu – často při nárůstu obezity – může vyvolat zjizvení, týká se to i mužů. Někteří jedinci mají specifické geny, které tvoří v dolních vrstvách kůže dostatek elastinu, takže se strie netvoří. Ale většina lidí takové štěstí nemá.

Pomoc z přírody

Strie se objevují nejen na břiše, ale často také na stehnech či zadečku, především pokud rychle přibereme nebo zhubneme. Boj s „jizvičkami“ je docela zdlouhavý, nicméně s těmi správnými pomocníky a při troše trpělivosti můžete strie zmírnit, či se jich dokonce zbavit úplně. Dokonce i díky přírodním prostředkům.

Například aloe vera je známá léčivka, která má hojivé účinky a vyživuje pokožku. A ani strie se před ní neubrání. Ideální je, pokud máte doma samotnou rostlinu, ze které uříznete list, nakrájíte jej na kostky, jimiž pak přejíždíte jednou až dvakrát denně po postižené oblasti. Gel, který aloe vylučuje, nechejte působit asi hodinu a poté opláchněte. Zbylé kostky aloe dejte uzavřené v plastové krabičce do lednice, kde vydrží asi týden.

Je pro vás aloe nedostupná? Pak zkuste citron. Citronová šťáva je nejen bohatá na vitamin C, který vyživuje pleť, ale navíc má zesvětlující a hojivé účinky. Pravidelně si s ní tedy masírujte postižená místa, dokud se šťáva nevstřebá. Nechejte působit 45 minut a poté opláchněte. Pozor, pokud ucítíte silné pálení nebo štípání, proceduru přerušte a citron z těla omyjte hned.

Také brambory mají regenerační a zesvětlující účinek. Tak toho využijte. Nastrouhejte syrovou bramboru najemno a vymačkejte z ní všechnu šťávu. V té pak namočte vatový tamponek a tím potírejte přímo strie. Nechejte zaschnout a celý proces alespoň pětkrát opakujte. Poté bramborovou šťávu opláchněte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat