7 nástrah v šatníku. Nosit tyhle módní kousky je o zdraví!

Co všechno škodí našemu zdraví? Znečištěné ovzduší, sedavý způsob života, nekvalitní potraviny… A také váš šatník, respektive jeho obsah. Na které oblečení bychom si měli dát obzvlášť pozor?

Je-li něco trendy nebo sexy, zdaleka to ještě neznamená, že naše tělo bude (tak jako okolí nebo náš odraz v zrcadle) jásat, pokud si ten který kousek oblečeme. Jistě, čas od času situace přímo vyžaduje, abychom na sebe navlékly některý z kousků umístěného na následujícím seznamu, ale pravidelným nošením si můžeme zadělat na nepříjemné zdravotní problémy.

Začněme hned u spodního prádla.

Nástraha č. 1: Tanga

Lékaři (především gynekologové) to říkají pořád, ale přesto pro jistotu zopakujme: kalhotky tanga přispívají ke vzniku nepříjemných vaginálních infekcí (opravdu, jejich nositelky jimi trpí častěji), protože při jejich nošení dochází k většímu podráždění intimní oblasti. Navíc se ukazuje, že se tanga podílejí i na infekcích močových cest, jelikož usnadňují přenos bakterií z oblasti řitního otvoru k ústí močové trubice (a také do blízkosti poševního vchodu, kde opět mohou způsobit záněty).

Nástraha č. 2: Stahovací či formující prádlo

Stahovací prádlo má nesporné výhody, zvláště chceme-li si na sebe vzít trochu upnutější šaty a nemáme zrovna postavu zpevněnou jako Olga Šípková. Jenže pokud ho nosíme často a ještě navíc onen stahovací efekt trochu přeženeme a koupíme si prádlo o nějaké to číslo menší (v představě, že tak bude vypadat i naše tělo).

Co všechno si tím můžeme způsobit? Není toho zrovna málo – od zánětů močových cest, vaginálních infekcí až po poškození nervů, nebo dokonce krevní sraženiny. Takže zpevnit ano, ale utáhnout ne. Musíte tělu nechat nějakou volnost, aby mohlo normálně fungovat.

Nástraha č. 3: Nepadnoucí podprsenka

Je až s podivem, kolik žen si neumí koupit padnoucí podprsenku. Na ulici je – hlavně v létě, kdy se začínají nosit tílka a velké výstřihy – vídáte každý den. Některé dívky si ve snaze vytvořit maximální push-up efekt kupují dokonce podprsenku o číslo (minimálně) menší. Takové chování však našim ňadrům rozhodně neprospívá, naopak!

Dojít může nejen k poškození kůže (zvlášť má-li prádlo kostice), nejrůznějším plísňovým infekcím, problémům s dýcháním, ale také k ovlivnění funkce lymfatického systému. Zvláště nebezpečné je nošení špatně padnoucí, respektive příliš těsné podprsenky pro těhotné a kojící ženy – může totiž vést až ke vzniku mastitidy, tedy zánětu prsní žlázy.

A pokračujeme dalším kouskem, jejž má spousta z nás ve skříni.

Nástraha č. 4: Těsné bokovky

Džíny-bokovky nejsou samy o sobě zas takovou nástrahou (tedy v zimě si, pokud vám kouká půlka zad, zaděláváte na spoustu problémů), ovšem mnoho žen svádějí k tomu, že si koupí příliš malou velikost. Ano, sice se do kalhot „narvou“ (jiné slovo pro to snad ani neexistuje a o estetickém efektu, kdy se jejich tělo podobá „muffinu“, raději pomlčíme), ovšem svému organismu tím rozhodně neprospějí (je tedy otázkou, čemu vlastně prospějí, když nepomohou ani svému vzhledu). Kromě toho, že poměrně necitlivě utlačují vnitřní orgány, zadělávají si na infekce v intimní oblasti (to ostatně u všech těsných džínů, kdy nemá tělo možnost „dýchat“), hrozí rovněž podráždění femorálního nervu vedoucí k bolesti či znecitlivění stehen či celých nohou.
Takže – bokové džíny klidně noste, ale pouze správnou velikost.

Pak tu máme jednu starou dobrou radu našich maminek, která (na rozdíl od mnoha jiných) beze zbytku platí.

Nástraha č. 5: Mokré plavky

Komu z nás maminka neříkala, abychom se po koupání nebo plavání co nejdříve převlékly z těch mokrých plavek? Vlhké plavky totiž mohou vést k nepříjemným vaginálním infekcím. Nejlepší je tedy vyměnit mokré oblečení za suché, bavlněné spodní prádlo.

Nakonec se dostáváme k botkám. Tady se žádné velké překvapení asi nekoná.

Nástraha č. 6: Vysoké podpatky

Že vysoké podpatky ničí klenbu a mohou vést k deformaci prstů na nohou, je poměrně známé. Ovšem umějí také negativně ovlivnit držení těla (vzhledem k tomu, že se veškerá naše váha přenese na špičky nohou, musí naše tělo vyvažovat a hledat rovnováhu mnohem složitěji – a naše páteř trpí) a způsobit problémy s kůží na nohou.

Ano, boty na vysokém podpatku jsou krásné a drtivé většině žen lichotí, ovšem měly by se střídat s nižšími botkami tak často, jak to jen jde. I naše nohy (a vlastně i páteř) si zaslouží odpočinek.

Nástraha č. 7: Žabky

Jsou pohodlné a většinou i poměrně slušivé, ale… Zcela rovné podrážky a nulové vytvarování bot neposkytují absolutně žádnou podporu chodidlům. Navíc podrážky bývají u žabek (ale platí to i například u zcela plochých balerín) velmi tenké, takže nechrání před nerovnostmi povrchu (nebo třeba rozpálenými chodníky v létě). Připočtěte ještě přílišnou námahu pro prsty u nohou (především palec) a případné puchýře, jež způsobují mezi prsty a na nártu pásky žabek, a je jasné, že se nejedná právě o nejzdravější obuv na světě…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat