Z léků na ztrátu vlasů fungují jen rozmarýn, kofein či dýňový olej

Vědci z Kalifornie se rozhodli otestovat doplňkové alternativní přípravky proti vypadávání vlasů. Mezi nimi tak klinicky půl roku zkoušeli třeba kurkumu, česnekový olej, cibulovou šťávu, rozmarýnový olej, dýňový olej, zinek, bílkoviny z mořských plodů, masáže pokožky hlavy či podávání vitaminu D v tabletách. A výsledky byly překvapující. Některé metody nebyly účinné vůbec, některé měly mírné výsledky, ale u řady došlo skutečně ke zhoustnutí vlasů. Třeba při aplikaci cibulové šťávy.

Vědci z Kalifornské univerzity zcela vyřadili přípravky z česneku určené k vnějšímu použití. Dále se jako neúčinná jevila kurkuma, podávání umělých doplňků s vitaminem D, E a B7, masáže, aromaterapie, akupunktura, různé aminokyseliny a prokyanidin.

U česnekových přípravků však byly výsledky nejasné. „Musíme provést další testování a výzkum, abychom přesně určili účinek lokální aplikace česneku proti vypadávání vlasů,“ tvrdí autoři z University of California v Irvinu.

Lokální aplikace kofeinu, rozmarýnového oleje, podávání zinku, aplikace cibulové šťávy, podávání melatoninu, výtažek z palmy serenoa, dýňový olej a bílkoviny z mořských plodů byly účinné. U cibulové šťávy došlo k obnově vlasů v celých segmentech hlavy.

„Rozmarýnový olej se jeví jako bezpečná alternativní léčba androgenní alopecie. Výsledky této studie jsou důvodem dále s tímto přípravkem zabývat,“ tvrdí autoři z Kalifornie.

Připravte si vlastní kúru

Rozmarýn je jedním z nejlepších olejů pro podporu růstu vlasů, který kštici zároveň zahušťuje. Esenciální olej z cedrového dřeva zase pomáhá stimulovat vlasové folikuly tím, že zvyšuje krevní oběh v pokožce hlasy. I to může zamezit vypadávání! Do třetice se hodně hovoří o šalvějovém esenciálním oleji, který má některé podobné vlastnosti jako již zmíněný rozmarýnový olej. A jak tyhle tři zázraky zkombinovat? Tady je recept, jenž slouží zhruba k osmi až deseti aplikacím.

Připravte si 43 gramů jojobového oleje, stejné množství hroznového oleje (neboli olej z hroznových jader), 30 kapek čistého cedrového esenciálního oleje, 30 kapek čistého rozmarýnu a 30 kapek čistého šalvějového oleje. Všechny uvedené přísady smíchejte ve vhodné nádobě s víčkem a důkladně protřepejte. Následně velkoryse aplikujte na pokožku hlavy a mokré či suché kořínky vlasů. Lehce promasírujte. Nechte 20 minut působit, poté vlasy umyjte běžným způsobem. Kúru je přitom vhodné provádět třikrát týdně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat