Zatočte s neduhy nohou aneb Krásné nožky v létě

Léto je příležitostí k doslovnému provětrání nohou – obouváme sandálky a žabky, u vody chodíme bosí. Ovšem občas není pohled na některá chodidla či prsty nohou nic pěkného. Jak si poradit s nejčastějšími neduhy našich nohou?

Nic nepokazí dojem z úžasných sandálků tak, jako neupravené paty, přerostlé nehty nebo viditelná plíseň nohou. Pak můžeme mít botky sebekrásnější, ale výsledný efekt bude vždy pokulhávat. Do otevřených bot zkrátka patří hezky upravené nožky. Jak je tedy správně „vyletnit“?

Problém č. 1: Puchýře

Puchýře nejsou problémem ani tak estetickým (i když pohled na „opuchýřovanou“ a do krve rozedřenou nožku není nijak lákavý) jako spíše bolestivým. Rada „nenosit problémové boty“ je sice hezká, ale těžko se jí řídit, zvláště když potřebujeme „rozchodit“ novou obuv (nebo jsme si koupily ty úžasné lodičky a jsme rozhodnuty je nosit, i kdybychom měly při každém kroku lapat po dechu bolestí – nepřipadá vám to, milé dámy, povědomé?).

Pokud je vám při pohledu na botu jasné, že její nošení se bez bolestivých puchýřů prvních pár dní nejspíš neobejde, chraňte svá chodidla speciálními balzámy proti vzniku puchýřů (dostanete je v drogerii, případně v lékárnách) – jednak zajistí menší tření mezi prsty či chodidlem a obuví, jednak zlepší ochrannou bariéru namáhané pokožky.

Pokud už se vám puchýř udělá, nepropichujte jej, ale chraňte jej náplastí (na trhu dostanete speciální náplasti pro tyto případy, hodí se především, pokud se puchýř objevil na namáhané části nohy), případně přidejte regenerační balzám, který urychlí hojení.

Problém č. 2: Suché a rozpraskané paty

Pokud netrpíme ekzémem či lupenkou, vypovídají takové paty spíše o tom, že se o svá chodidla zrovna moc nestaráme, než že bychom měli nějaký zdravotní problém (výjimkou samozřejmě je, pokud jsou rozpraskané paty bolestivé a přidávají se k nim i další potíže – pak je na čase vyhledat odbornou pomoc). Kůže na patách je velmi namáhaná, je proto nutné o ni pečovat. Odstraňovat uschlou pokožku a dodávat patám potřebnou hydrataci, aby „nezatvrdly“. K dispozici máte celou řadu produktů – od pemzy přes peelingy až po speciální hydratační krémy a emulze. Rozhodně se vyplatí o paty pečovat po celý rok, nejen v létě, kdy jsou vidět. Může se totiž stát, že zanedbané paty nestihnete „zkrášlit“ včas…

Na suché a popraskané paty můžete použít přemašťující, restrukturalizační a hydratační tělový krém pro suchou a atopickou pokožku.
Atoderm krém Bioderma, 200 ml, 349 Kč

Extra péči nabízí také regenerační krém Eucerin na suchá a rozpraskaná chodidla. Speciální složení s obsahem panthenolu a bisobololu aktivuje přirozenou regenerační schopnost pokožky a účinně urychluje proces hojení. Krém zanechává na pokožce ochranný film, který zabraňuje jejímu dalšímu vysušování a popraskání. Bez parfému a konzervační látek.
Regenerační krém na suchá a rozpraskaná chodidla Eucerin, 40 ml, 139 Kč

Na suché paty se hodí i mast z čistého konopného oleje, s výtažky z máslovníku a yzopu pro celodenní ošetření extrémně suché a drsné pokožky. Obsažené účinné látky podporují přirozenou regenerační schopnost kožních buněk, vytváří ochranný mikrofilm, účinný proti nadměrnému vysušování pokožky. Konopka je vhodná i pro ošetření pokožky s projevy atopie a lupénky a pro lokální promaštění extrémně suché, svědivé nebo popraskané kůže.
Konopka mast z čistého konopného oleje, 198 Kč.

Vyzkoušet můžete také lehký krém pro každodenní péči o suchou, velmi suchou a zrohovatelou pokožku nohou a chodidel. Speciální složení obsahuje prirozené hydratacní látky – ureu a kyselinu mléčnou, které vážou vodu. Je vhodný i při péci o pokožku nohou diabetiku a jako komplementární péce pri dermatologické lécbe atopického ekzému, lupénky, ichtyózy apod.
Regenerační krém na nohy 10% urea pro extra suchou pokožku, 100 ml, 299 Kč

Problém č. 3: Bradavice

Ačkoli se bradavice nacházejí většinou na spodní části chodidla, takže nejsou vidět a na první pohled nohu nehyzdí, je velmi důležité se jich zbavit. Mimo jiné jsou nakažlivé, a to poměrně snadno. Musíte bohužel počítat s tím, že některé typy bradavic jsou dosti úporné a jejich léčba může zabrat i několik týdnů. Můžete zkusit některé osvědčené recepty našich babiček (např. bylinné koupele apod.), ale účinnější bude zakoupit přípravek určený na léčbu bradavic v lékárně. Pokud ani ty nezaberou, vyhledejte pomoc lékaře.

Problém č. 4: Slabé, roztřepené nehty

Podobně jako nehty prstů na rukou, i nehty na nohou mohou lidi pěkně potrápit. Slabé nehty jsou většinou známkou nedostatku některých vitaminů a minerálů – začněte tedy s jejich doplněním (nejúčinnější se ukázaly vitaminy skupiny B, na trhu najdete i komplexní přípravky pro posilnění nehtů).
Roztřepené nehty pak stříhejte hodně nakrátko, jsou tak méně náchylné k poškození. Rovněž si dávejte pozor na příliš agresivní laky na nehty nebo odlakovače s acetonem, jež nehtům nijak neprospívají.

Problém č. 5: Plíseň nohou

S plísněmi na nohou či nehtech bývá občas problém – mohou být totiž docela úporné, a tak selžou-li všechny pokusy v podobě přírodních „babských“ metod na jejich odstranění či aplikaci speciálních, v lékárnách bez předpisu dostupných krémů a mastiček, vyplatí se neotálet a vyrazit k lékaři. Nejenže jsou plísně nevzhledné, často velmi nepříjemné (svědění, pálení mezi prsty apod.), ale mohou být i nakažlivé – proto byste s nimi neměli navštěvovat bazény či pedikúry (to je podobné jako u bradavic).
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat