Podle bot poznáš člověka. Vypovídají mnohé o charakteru. Naučte se v nich číst!

Pokud nedělají člověka šaty, o botách platí určitě, že skvěle vystihují povahu člověka. Prokázali to psychologové z Kansasu v rozsáhlé experimentální studii. Jednak zjistili, že lidé nosí boty podle svých osobnostních charakteristik, ale také ostatní lidé přesně vědí, které boty jakému typu osoby patří. Z obuvi lze odhadnout emocionalitu, politické názory, věk či otevřenost člověka.

Styl, hodnota, barva a kondice obuvi vypovídají na první pohled více, než si uvědomujeme. Lidi podle těchto vlastností ale podvědomě odhadujeme. A psychologové z University of Kansas míní, že jsme v tomto odhadování přesní na devadesát procent. Z bot lze určit nositelovu extroverzi či introverzi, liberální či konzervativní politické názory, emocionální stabilitu, vstřícnost, svědomitost a otevřenost.

„Boty mají praktický účel a také slouží jako neverbální klíč se symbolickým vzkazem. Lidé mají tendenci věnovat pozornost botám, které nosí druzí a oni sami. Boty mají obrovské množství stylů, designů a funkcí. Díky této pestrosti mohou vyjadřovat individuální vlastnosti. A zda to platí? My jsme zjistili, že ano,“ tvrdí autoři z Kansasu.

Drahé boty patří lidem, kteří chtějí demonstrovat své bohatství, naleštěné a výrazné boty patří silně extrovertním povahám. Boty bez poskvrnky, i když nejsou nové, patří lidem svědomitým. Lidé, kteří jsou příjemní a vstřícní, nosí boty praktické a funkční, agresivní osobnosti si vybírají častěji boty kotníčkové a klidné povahy nosí boty vypadající nepohodlně.

Osoby trpící úzkostí z připoutání a bojící se o své vztahy s druhými, mají tendenci nosit nejnovější značky a o boty dobře pečují. To může být tím, že se tak obávají o svůj vzhled, aby předešli tomu, co si druzí o nich myslí. Liberálně smýšlející lidé nosí boty nenákladné, ošuntělé a hipísácké.

Co ale lidé ve studii z Kansasu neodhadovali správně, bylo to, že nejnudnější boty nosí lidé, kteří nedokážou tvořit vztahy. Jsou totiž odměření a potlačují své emoce a nezajímá je to, co si o nich druzí myslí. A pozor také na předsudky. Ne vždy totiž design boty ladí s povahou a charakterem nositele. Ve společnosti jsou totiž jedinci, kteří vědí, že lidé podle bot soudí, a tak nosí boty, jimiž chtějí působit záměrně jinak, než kým ve skutečnosti jsou. Účelně si kupují obuv nabuzující dojem určitých vlastností, které ale ve skutečnosti nemají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat