Podpatky či balerínky. Netrpí tím vaše nohy?

Napadlo vás někdy vybírat obuv i podle jiných parametrů než jsou ty módní, případně cenové? Jistě, boty kupujeme podle účelu a samozřejmě i v závislosti na našem vkusu. Co však mnoho lidí opomíjí, je zdravotní stránka věci. Lodičky na dvaceticentimetrových podpatcích sice vykouzlí sexy dlouhé nohy, ale jejich časté nošení naše pohybová soustava rozhodně neocení. A jestli máte pocit, že balerínkami to spravíte, tak jste na omylu.

Nechte si poradit od lékařky MUDr. Michaely Tomanové i Věry Husarovičové, odbornice na zdravou obuv ze Zdravého obouvání OC Park Hostivař a vyrazte na nákupy vybaveni citem i rozumem.

Milované i proklínané podpatky

Letní měsíce jsou jako stvořeny k předvedení bot všech barev a tvarů, v nichž tak pěkně vyniknou vaše nohy. Ovšem ne každý módní kousek je pro ně ideální. Například podpatky vyšší než 34 cm již vašemu zdraví neprospívají. A nejsou to jen nohy, které nevhodnou obuví trpí. „Kromě přetěžování přední části nohy, kam se díky podpatku přenáší váha těla, a dochází tak k ohýbání prstů, je rovněž namáhána páteř a dokonce se mění těžiště celého trupu,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová, která se ve své lékařské praxi v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí zabývá zejména problémy se zády. K bolestem krční páteře se často přidává i hlava a není třeba doplňovat, že pokud obuv na příliš vysokém podpatku nosí ženy často, prsty na nohou zůstanou trvale deformované, jedná se o tzv. kladívkové prsty. Chůze na vysokých podpatcích rovněž neúměrně namáhá kolenní klouby, což se bohužel týká i bot na vysokém klínu.

Jsou balerínky řešením? Ale kdepak

Pokud jste získali dojem, že balerínky jsou na dlouhé vycházky ideální, nenechte se mýlit. „Balerínky jsou velmi oblíbenou jarní a letní obuví, a pokud si v nich vyrazíte na nákupy, nic se neděje. Placatá bota je však pro dlouhodobé nošení hotové neštěstí, které se projeví zejména na vaší klenbě,“ upozorňuje Věra Husarovičová z prodejny Zdravé obouvání a podotýká, že než placka už je pro nohy lepší pěticentimetrový podpatek. Určitou variantou tak mohou být speciální zdravotní vložky, které seženete ve specializovaných prodejnách. Další oblíbenou letní obuví jsou tzv. žabky, které však odbornice na zdravé obouvání doporučuje maximálně k bazénu, na pláž či do sprchy na veřejných koupalištích, kde vás naopak mohou ochránit před nepříjemnou mykózou. Na dlouhé túry jsou však absolutně nevhodné, kromě toho, že nezajišťují stabilitu nohy, rovněž přetěžují podélné svaly na chodidle.

Jak tedy vybrat tu pravou?

Kvalitní obuv, ať už se jedná o letní sandál či sněhuli, by měla splňovat několik základních vlastností. Obecně bota musí zajišťovat správné obutí nohy, musí pomáhat při stoji a chůzi, podporovat nožní klenbu a udržovat patu ve správném postavení. „Nezbytností je správně modelovaná stélka, která je různě tvarována pro podporu klenby i pohodlnou chůzi. Podrážka neboli podešev je zase ochranným prvkem, který brání nohu před vnějšími vlivy, jako je vlhkost apod., ale současně udržuje kontakt chodidla s podložím,“ podotýká Věra Husarovičová. Již zmiňovaný podpatek by měl být přiměřeně vysoký, odpovídat tvaru a účelu obuvi. Neznamená to, že se v obavách o svá chodidla musíme na dobro vzdát vyšších podpatků.  Vždy je však lepší volit tu nejvhodnější variantu a rozhodně netrávit na deseticentimetrových podpatcích celý den. Ty jsou skutečně jen pro zvláštní příležitosti. Důležité je to, aby byla noha v přirozené poloze, aby byla dostatečně chráněna, což zajišťuje i vhodný, zdravotně nezávadný materiál, ideální je přírodní kůže. Vyvarujte se umělých a neprodyšných hmot, které neumožňují dýchání chodidla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat