Co všechno obsahují laky na nehty

Matné, lesklé i barvy měnící. Laky na nehty dokážou nevýrazné ruce proměnit v hotový skvost. Otázkou však je, za jakou cenu. Nebude vám vadit, když si kvůli nim rozhodíte hormony, nebo snížíte šanci na početí?

Co se skrývá v malé lahvičce s aplikačním štětečkem? Vzhledem k tomu, že laky na nehty musí být silné, pružné a schopné odolávat loupání, obsahují řadu chemikálií. A to i ty nenápadné, bezbarvé. Základní čirý lak obvykle bývá vyroben z nitrocelulózy rozpuštěné v butylacetátu nebo ethylacetátu. (Nitrocelulóza vytváří lesklý film, když se acetátové rozpouštědlo odpařuje.) Vědci však identifikovali i toxické chemikálie, konkrétně ftaláty, kterým by se měly vyvarovat těhotné ženy, kojící matky a děti.

Musí se pro krásu trpět?

Uvnitř lahvičky s lákavou texturou však bydlí i toluen, což je látka poměrně často zneužívána narkomany, kteří úmyslně vdechují jeho těkavé výpary. Mezi další nežádoucí chemikálie patří formaldehyd. Ten byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny klasifikován jako karcinogen skupiny 1, tedy prokázaný karcinogen pro člověka. Jiné položky zase mohou narušit endokrinní systém, k jehož nejběžnějším poruchám patří cukrovka a onemocnění štítné žlázy. I když výrobci laků na nehty apelují, že ani při dlouhodobém kontaktu s těmito látkami nehrozí zdravotní následky, situace tak křišťálově čistá rozhodně nebude. Stačí se podívat přímo ke zdroji.

Lesk a bída upravenosti

Když americká nezisková organizace Cancer Prevention Institute of California zdokumentovala zdravotní stav pracovníků v nehtových studiích, poukázala na krutou pravdu. U těchto lidí, kteří dennodenně obchodují s krásou, se ve větší míře objevují chronické bolesti hlavy, dýchací problémy a podráždění kůže. Studie také prokázala, že práce v nehtových salonech je spojena s reprodukčními zdravotními problémy, včetně spontánního porodu, předčasného porodu a těhotenských komplikací.

Situaci tak nezachrání ani přítomnost běžných pigmentů, například oxidů železa, nebo perleťových minerálů (oxid titaničitý nebo mletá slída), které lakům dodávají třpytivý účinek. Proto konkrétně tento americký stát na základě získaných informací vykročil jiným směrem.

Možnost volby

Zvlášť kalifornské „nehtařky“ a „nehtaři“ nosí rukavice, aby minimalizovali přímý kontakt s chemikáliemi. Obvyklá je i rouška a ventilace zlepšující kvalitu vzduchu. Ze spotřebitelského hlediska je nutné nakupovat laky na nehty bez toxického formaldehydu, toluenu a ftalátů. Toto rozhodnutí neustále vyvíjí tlak na výrobce, aby se zamýšleli nad bezpečnějšími alternativními produkty. Naštěstí zakoupení veganských a organických laků i odlakovačů je dnes již poměrně běžnou záležitostí, nicméně je třeba počítat s vyšší cenou. Devět mililitrů „chemical free“ barvy vyjde okolo 380 korun. Na druhou stranu, ten pocit, že jste něco udělali pro zdraví, je k nezaplacení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat