Bolest při mytí vlasů má svůj důvod

Zajedete prsty do svých vlasů a nemůžete se dočkat, až si svoje prameny láskyplně umyjete voňavým a pečujícím šamponem. Jenže ouha. Co je to za nepříjemný pocit? Jak to, že obyčejné mytí vlasů tak bolí? O tomhle dermatologové příliš často nemluví!

Mytí vlasů a s ním spojená masáž hlavy je obvykle moc příjemná. Tato činnost aktivuje energetické body, působí antistresově a relaxačně, zmírňuje bolesti, migrény, neurologické či zažívací potíže a zvyšuje cirkulaci. Existují však lidé, kteří se mytí vlasů vyhýbají, neboť jim v některých případech způsobuje bolesti. Proč to tak je?

Šupinky i svědění

I vy jste si všimli, že zvlášť po několika dnech, kdy jste se svých vlasů ani nedotkli, ve vás hygiena kštice a pokožky hlavy působí doslova negativně? Na vině je mastnota! Pokud si vlasy delší dobu nemyjete, dojde k nahromadění olejů, které přirozeně produkuje právě pokožka hlavy.

Obyčejně se nic neděje, jenže čekáte-li na očistu svých pramenů příliš dlouho, nebo patříte k těm, kdo mají rychle se mastící vlasy, jste v rizikové skupině. Zánět kůže na sebe obvykle nenechává dlouho čekat. A jak se projevuje? Svěděním, zarudnutím a odlupováním suché kůže. V neposlední řadě, a to zvlášť u citlivějších jedinců, pak na řadu přichází i ona bolest. Každý kontakt prstů s vlasy je tak nepříjemný, stejně jako rozčesávání!

Do drogerie, nebo radši lékárny?

Ještě než se vyděsíte, zkuste situaci napravit tak, že nejdříve snížíte množství kvasinek pomocí antimykotik z lékárny. Stačí lékárníka požádat o šampon určený k léčbě kožních infekcí vyvolaných plísněmi a právě kvasinkami. (V závislosti na značce stojí okolo dvou až tří set korun.) Pamatujte však, že se v těchto případech jedná o léčivý přípravek, ne kosmetický produkt. Tyto „tekuté medicíny“ byste měli nanést na pokožku hlavy, mírně je napěnit a nechat působit. Poté hlavu umyjte běžným šamponem tak, jak jste zvyklí.

Vhodné jsou i šampony na bázi extraktu dehtu, u kterých také dochází ke snížení zánětu. Konkrétně ten borovicový při pravidelné aplikaci reguluje činnost mazových žláz, čímž odstraňuje jak suchost, tak i přehnané maštění vlasů. Má prokázané uklidňující, antiseptické a hojivé účinky. Ovšem ani on není všemocný. Neustoupí-li bolest po pár použitích, je ten správný čas na návštěvu dermatologa, který by měl posoudit váš aktuální zdravotní stav.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat