Brýle jako módní doplněk? Podívejte, komu obroučky sluší a komu ne

GALERIE: Zralé ani mladé celebrity se za ně nestydí - staly se módním a někdy i velmi drahým doplňkem. Podívejte se v naší galerii, které krásky se za obroučky nestydí.

Před dvaceti lety používaly hollywoodské hvězdy tento trik. Slavní herci a herečky jezdili domů z natáčení v parukách a dioptrických brýlích s obyčejnými skly proto, aby je neobtěžovali novináři a obdivovatelé. Později se ale z tohoto pokusu o maskování stal módní hit. Brýle začalo nosit jako součást image hned několik slavných jmen, například Leonardo DiCaprio. Nikdy nebyl krátkozraký, ale na jeho nose se přesto čas od času brýle objevily. V brýlích se proslavila třeba také zpěvačka Anastasia. Ta je ovšem ve skutečnosti nenosila kvůli image, ale proto, aby vůbec viděla.

Brýle prý přidávají na věku

Brýle nebo čočky? Podle nové psychologické studie by se pro druhou variantu korekce zraku měli rozhodnout ti, kteří chtějí vypadat mladě. Brýle totiž dodávají člověku roky a navíc často působí na druhé jako symbol suchopárnosti. Nositelům obrouček přitom nezávislí pozorovatelé odhadují v průměru o 3,3 roku více, než ve skutečnosti mají.

A po 45. roce života je to dokonce ještě více a pak pozorovatelé odhadují dotyčnému až o pět roků více. Vyplynulo to z experimentální studie, při níž byly panelu čtyř tisíc osob předkládány fotografie obličejů s brýlemi a bez brýlí. Jedna polovina pozorovatelů dostala deset snímků osob s brýlemi a měla odhadnout jejich věk a povahové vlastnosti. Druhá polovina panelu dostala fotografie stejných osob bez brýlí a odhadovala to samé.

„Tato studie je zajímavá tím, že zdůrazňuje, jak soudíme lidi, když je potkáme poprvé. Nejenže brýle činí člověka starším, ale zdá se, že stále nevědomě také míníme, že lidé s brýlemi jsou méně sebevědomí a slabší. Tato asociace má asi pevné kořeny ze školy, protože čtvrtina nositelů brýlí potvrzuje, že si je spolužáci právě kvůli brýlím dobírali,“ uvedl psycholog Glenn Wilson, jenž výzkum provedl.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat