Rizika používání starých líčidel

Vypotřebovat kosmetický produkt do poslední kapky se sice jeví jako dobrá ekonomická praxe, ale ve finále to nadělá víc škody než užitku. Dlouhé skladování zkrášlujících produktů přeje zánětlivým reakcím, ekzémům, a dokonce i ztrátě zraku!

Nejen u kupovaných potravin je třeba zodpovědně dbát na datum spotřeby, protože i kosmetika má omezenou trvanlivost. Proč se nekompromisně rozloučit se starou řasenkou a jak vám může zatopit „prošlý“ make-up?

Zanedbání, které se nevyplácí

Doba, pro kterou si daný výrobek zachovává svou funkci a jeho používání nepředstavuje žádná bezpečnostní rizika, musí být vždy uvedena na jeho balení. Pokud se nejedná o konkrétní datum, můžete se setkat s různými symboly, jako je například obrázek víčka či přesýpací hodiny. U těch pak bývá číslice, která znázorňuje kolik měsíců po otevření je třeba produkt spotřebovat. Ve chvíli, kdy ho poprvé vyzkoušíte, tedy začíná odpočítávání…

Následky, které si za rámeček nedáte

Jestli i po vypršení spotřební lhůty budete líčidla zvesela používat, pořádně riskujete. Nejde jen o to, že některé jejich složky postupem času ztrácí původní texturu, což vám znesnadní aplikaci a připraví perné chvilky před zrcadlem. Obsažené bakterie, kvasinky a plísně, které se množí raketovou rychlostí, mohou podráždit pleť, způsobit ekzém nebo vyvolat zánětlivé reakce. Vážně si je chcete prostřednictvím podkladové báze i tónovacího krému roztírat po obličeji? Nejen kožní trable jsou ale v sázce, protože v ohrožení je také váš zrak. A to bez legrace.

Pomoc, já vůbec nic nevidím

A teď ruku na srdce, jak dlouho už máte ve svém zkrášlovacím arzenálu jednu a tutéž řasenku? Pokud je to déle než tři měsíce, rýsuje se problém. Jakmile se v ní přítomné bakterie a chemikálie dostanou do citlivých oblastí očí, koledujete si o infekci. Případů, kdy ženy po závažné infekci zapříčiněné kosmetikou dočasně nebo i trvale osleply, se v medicíně doposud objevilo hned několik. Není nejvyšší čas na revizi zásob?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat