Kolem opalování koluje spousta mýtů

Zlepšuje UV záření stav kůže? Pomáhá opalování ze solária proti alergii na slunce? Mýty kolem opalování. Které jsou pravdivé a které ne?

O opalování koluje spousta pověr a mýtů. Znáte je všechny? My vám prozradíme ty nejčastější, a navíc vyjasníme, co je pravda a co ne.

„Trochu se opálit zlepší stav pleti.“

Ano i ne. Zanícená pleť se opravdu díky působení UV světla může zlepšit, třeba při neurodermatitidě nebo lupence. I akné je možné částečně ultrafialovým zářením léčit, protože kyslíkové radikály dokážou snížit počet bakterií. ALE! Slunce způsobuje zhušťování kůže, a vytváří tak takzvané „kalusy“. Ty pak mohou doslova ucpat průchody pro vlasové folikuly, a tím podporují tvorbu více pupínků. Slunce tedy může přinést úlevu, ale i zhoršení. 

„Jednou se namazat stačí na celý den.“

Bylo by to pěkné. Ale různými aktivitami, oblékáním a svlékáním, potem nebo jen obyčejným dotýkáním se obličeje odstraňujeme z pleti ochranný film. Na dovolené u moře bychom měli nanášet opalovací krém každé dvě hodiny. A samozřejmě po každém koupání. Voděodolnost opalovacích krémů znamená, že ochrana po dvakrát 20 minutách koupání je poloviční než je udávaná hodnota.

„Ve stínu se mazat opalovacím krémem nemusím.“

Špatně. UV záření se odráží do všech stran. Proto potřebujeme i ve stínu dostatečně velkou ochranu. Přes slunečník projde ještě asi 50 % UV paprsků. Ani sklo nedokáže před UV zářením ochránit. Sice dokáže zadržet paprsky UVB, které mají za následek zhnědnutí kůže, ale UVA paprsky přistanou nefiltrované na kůži. Dostanou se hlouběji pod kůži a způsobují její stárnutí a alergie. U aut se ochrana před UV zářením dává pouze na přední sklo a většinou spadá do nadstandardní výbavy. Proto je potřeba se chránit i při delších cestách autem.

„Pravidelným mazáním se nejlépe ochráním.“

Ne tak docela. Experti radí se mezi 11. a 15. hodinou slunečním paprskům raději úplně vyhýbat, protože záření je příliš intenzivní. Oblečením si však můžete ochranu zvýšit. Zde platí pravidlo – čím tmavší a silnější látka, tím větší ochrana. A umělá vlákna jsou lepší než bavlna nebo viskóza. Speciální UV oblečení by mělo mít označení UV standard 801. Při všech vodních sportech je tedy správné tričko povinnost, jinak si ramena spálíte velmi rychle.

„Opálení ze solária chrání před alergiemi.“

Jasné NE. Pokožka sice zhnědne, ale nevytváří žádné ochranné bariéry. Podle rady odborníků byste měli tělo pomalu na UV paprsky zvykat a hlavně používat ochranný krém s vysokým faktorem.

„Na spálení od sluníčka pomáhá tvaroh.“

Ano, ale nejde o tvaroh, ale o chladicí efekt. Vrstva tvarohu nebo jogurtu ochladí déle než třeba mokrý ručník. Ale pozor – spálení od slunce je druh zánětu kůže, a není dobré ho proto podceňovat. Při opravdu silném začervenání kůže si raději nechte poradit v lékárně, jestli by nebylo vhodnější použít krém se slabými kortikoidy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat