Historické okénko o kultovních džínách

Nosíte rádi džínsy? Tak s tím byste třeba v Severní Koreji vážně nepochodili. A proč je pro ně tolik typická modrá barva?

Džínsy, rifle nebo zastarale texasky. To jsou kalhoty, které uznává a miluje takřka celá zeměkoule. Co všechno o tomhle kultovním kousku možná (ne)víte?  

Jak to všechno začalo

Vynález modrých džínsů má na svědomí německý židovský imigrant žijící ve Spojených státech Levi Strauss (vlastním jménem Löb Strauss). Ten se jako mnoho jiných nechal uchvátit zlatou horečkou, proto v přístavu San Francisco rozjel výrobu odolného bavlněného plachtoví, jež mělo sloužit na pokrytí stanů a koňských vozů zlatokopů.

Jenže plachty se bohužel moc neujaly. Nebo bohudík? Aby je Levi Strauss nějak využil, vytvářel z nich alespoň kalhoty pro dělníky, které sklidily úspěch jako hrom. Později uzavřel s nevadským krejčím Jacobem Davisem partnerství na patent týkající se výroby kapes se zpevněnými měděnými nýty. Samotný patent pak vstoupil v platnost 20. května roku 1873. To je datum, kdy se zrodila nesmrtelná legenda.

Modrá je dobrá

Na začátku své historie byly džínsy jakožto pracovní kalhoty, jež odolají i drsnějším podmínkám, výhradně modré. Proč ale právě tento odstín? Odpověď opět hledejme v praktičnosti. Předpokládalo se totiž, že modrá barva dobře skryje nečistoty a prach.

Móda proti zákonu

Dnes už jmenované oblečení samozřejmě není něčím, co by nosili jen dělníci a horníci, ale naprosto nepostradatelný základ každého šatníku. Mimochodem, průměrná žena má prý ve skříni hned sedm kousků. Ovšem ne všude se z denimu mohou beztrestně těšit. Třeba v Severní Koreji jsou džínsy dodnes protizákonné, a tedy i zakázané, protože prý zosobňují kapitalistickou Ameriku.

Odhalená záhada malé kapsy

K čemu slouží malá kapsička umístěná ve velké kapse na pravém boku? Dobrá otázka. Zatímco v moderní době si do ní kdekdo odloží drobnou minci na zapůjčení nákupního košíku, kdysi byla výhradním uložištěm kapesních hodinek.

Jsme trendy, jsme in

Zkusíte uhodnout, kolik kultovních džínsů se ročně vyrobí? Ať už řeknete jakékoli číslo, pravděpodobně se ani zdaleka neblíží realitě. Jsou to totiž neuvěřitelné dvě miliardy! A každou vteřinu se na celém světě jedny prodají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat