Odpadové materiály vhodné pro šití oblečení

Už jste byli vynést odpadkový koš? Věřte, nebo ne, z jeho obsahu si můžete spíchnout slušivé šaty na večírek. Ovšem i taková tráva nebo stará rybářská síť se jeví jako slibný materiál!

Móda je umění, které nachází inspiraci i tam, kde by ji nikdo nečekal. Z čeho všechno se dnes dají vytvořit šaty? Tyhle kousky si do skříně asi nepověsíte. Nebo ano?

Róba z odpadků, recyklovaná originalita

Že se svět ocitá pod návalem odpadu, to je bohužel smutný fakt. Podle analytických předpokladů, jež byly uveřejněny v prestižním magazínu Nature, lidé vyprodukují něco mezi třemi a čtyřmi tunami denně. Neustále se tedy hledají nápady a inovativní řešení, jak obsah odpadkového koše smysluplně zužitkovat a snížit tak jeho dopad na životní prostředí. Co takhle z něj ušít oblečení? To jednoho dne napadlo jistou Filipínku, která pracuje pod pseudonymem Ricia Juanpaolo. Amatérská designérka čas od času probere popelnice ve své ulici a dá se do díla.

„Materiály, které používám, jsou vlastně bezvýznamné odpadky. Jde o obaly z bonbonů, čokoládových tyčinek, jogurtů nebo kosmetiky. Nejprve je všechny důkladně omyji a pak vyberu kusy, které k sobě ladí. K jejich spojení nepotřebuji šití stroj, vystačím si se sešívačkou a nůžkami,“ vysvětluje žena, jejímž snem je vyrábět recyklovatelné oděvy ve velkém.

Tráva a pšenice mají potenciál

Dalším důkazem nezlomné lidské vůle je příběh thajské kreativní umělkyně Suchanatdy Kaewsa-ngy, která si říká Kiki. Ta byla kvůli transgender orientaci zavržena rodinou i svými blízkými. I přestože okusila šikanu a psychické týrání, se dokázala prosadit.

Její modely vytvořené z trávy, bambusových listů, pšenice, starých rybářských sítí nebo smetí uchvátily i návrháře v New Yorku a Paříži. Všichni se shodují v tom, že jde o plně funkční oděvy vhodné pro každodenní použití, které navíc v člověku zanechávají hluboký dojem. Suchanatda Kaewsa-nga v současné době spolupracuje s celou řadou módních časopisů a prezentuje své umění. A také připomíná, že i znevýhodnění jedinci bez podpory a finančních prostředků mohou dosáhnout celosvětového úspěchu, pokud se nevzdají svých snů. A z toho bychom si asi měli vzít příklad…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat