Historie kabelky je opředená fůrou zajímavostí

Čím je ozdobená nejstarší dochovaná kabelka a z jakého období pochází? A co je zvláštního na té úplně nejdražší na světě, o níž se píše i v Guinnessově knize rekordů?

Bez čeho se žádná žena neobejde? Při pohledu do její šatní skříně i nezasvěcenému brzy dojde, že jednoznačnou odpovědí je kabelka. Odkud se ale vůbec vzala? Vydejte se s námi po stopách nejoblíbenějšího zavazadla historie!

Pravěký model, rovná se praktický model

Je těžké určit, kdy začaly být kabelky neodmyslitelnou součástí života, neboť lidstvo je využívá již od nepaměti, aby mohlo mít své cennosti a důležité předměty neustále při sobě. Pokud jde o tu úplně nejstarší, ta byla německými archeology objevena v roce 2012. Podle odhadů pochází z pravěké doby kamenné a je ozdobena více než stovkou psích tesáků.

Jen ženská záležitost? Vůbec ne

S výjimkou občasných módních trendů, které tuto tašku dávají do ruky i mužům, je její nošení vnímáno jako výhradně dámská záležitost. Vždycky tomu ale tak nebylo. Až do 16. století kabelku hrdě používali i pánové, což se změnilo až s příchodem něčeho dosud neslýchaného – kapes.

Když to máš, tak to ukaž

Asi zhruba stejně, jako je tomu dnes, také v dobách dávno minulých byla kabelka jasným ukazatelem společenského postavení. Zatímco chudí si ji vytvořili klidně i z rybích šupin, bohatí si ji nechávali ušít výhradně z kvalitní kůže, drahých kožešin, brokátu a dalších luxusních tkanin. A když už jsme u finančních záležitostí…

Nejcennější kousek planety

Kolik by mohla stát nejdražší kabelka vůbec? No hádejte. Klidně i dvakrát. Je to neuvěřitelných 76 milionů korun. Žádný div, že se o ní píše i v Guinnessově knize rekordů. Aby tenhle skvost mohl spatřit světlo světa, muselo deset řemeslníků tvrdě pracovat přibližně devět tisíc hodin. Jestli se ptáte, co je na téhle tašce tolik zvláštního a jedinečného, jde o celkem 4 517 vsazených diamantů, kterými se může pyšnit. Kdybyste  na ni přece jen chtěli našetřit, hledejte ji pod názvem 1001 Nights Diamond Purse.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat