Tolik diskutované bradavky

Málokterá část lidského těla vyvolává takovou pozornost jako ženská prsa. Pánové jsou jimi fascinováni, dámy si dělají starosti s jejich pevností, tvarem i plností. A bradavka? Tak o té koluje jedna zajímavá informace za druhou. Víte, že může sídlit i na chodidle?

Bradavky jsou tak individuální! Mohou být velké, malé, světlé, tmavé, vystouplé, vpáčené, citlivé či na stimulaci méně reagující… (Je také možné mít jedno prso s vyčnívající bradavkou, zatímco to druhé s vpáčenou.) Kombinací a variant je hned několik. Ostatně, ani v téhle oblasti není o fakta a dokonce i překvapení nouze.

Dvě bradavky na jednom dvorci?

Už jste slyšeli o pojmu rozdvojená bradavka? To je tak, když na jednom tmavším koláčku (dvorci) bydlí dva čudlíky, jež jsou obvykle oba schopné produkovat mléko pro kojence. Při kojení však pro miminko může být obtížné zdroj své potravy správně „uchopit“ do úst. Zajímavé je i to, že kojícím ženám se spouští produkce mléka, pokud uslyší brečet své, ale i cizí děťátko. Laktace je ovšem zaznamenána také u mužů (vinou hormonálních změn).

Vlasy okolo bradavek nejsou mýtus

Chloupky kolem bradavek nemají základnu jinde než ve vlasových folikulech, které mají jak muži, tak ženy. Tyhle chloupky bývají tmavší než jiné chloupky na těle, ale odstraňují se úplně stejně jako ty kupříkladu v podpaží nebo tříslech. Naproti tomu drobným hrbolkům na kůži dvorců se říká Montgomeryho žlázy. Při kojení produkují sekret, kterému se říká lipoidní tekutina. Právě ona zvlhčuje pokožku v okolí bradavky. Pokud se nějaká žláza ucpe, vyraší pupínek (stejně jako u pórů na obličeji).

Jak je to s centimetry?

Podle studií má standardní ženský dvorec průměr 4 centimetry, přičemž u bradavky se průměr nejčastěji točí okolo 1,3 centimetru. Výška ženského „knoflíku“ pak činí 0,9 centimetru. Velikost bradavek a vzorců se během těhotenství a kojení mění (v šířce, délce i zabarvení). Žádné normy, které by určovaly, co je běžné, však naštěstí neexistují. Co žena, to originál.

Neobvyklé umístění a absence

Lidé se rodí i bez bradavek! Tomuto stavu se říká athelie. Plastická a estetická chirurgie však i na tohle má svoje „páky“. Na druhou stranu, plně vyvinuté ňadro i s bradavkou, pro kterou má latina označení papilla, se ve výjimečných případech může objevit kdekoli na těle. Jsou hlášené případy, kdy sídlí na chodidle, stehně, zádech nebo obličeji. A většinou své majitele nikterak neomezuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat