Triky, jak pečovat o šperky, aby sloužily co nejdéle

Nemusíte mít doma zrovna diamantové šperky nevyčíslitelní ceny, péči si zaslouží i „obyčejnější“ kousky včetně bižuterie. Takže jak se o ně starat, aby vám sloužily co nejdéle?

Především je dobré pečovat o šperky pravidelně. To, že jste je neměla nějaký ten pátek na sobě, ještě neznamená, že se na nich nepodepisuje čas. Velmi levná bižuterie sama o sobě sice nemá nijak dlouhý život (pamatujete na prstýnky z pouti, když jste byla malá – po pár měsících prostě zčernaly, a tak by to dopadlo, i kdybyste je denně cídila), ta kvalitní může klidně vydržet roky a bude pořád vypadat jako nová. Dražší materiály (zlato, stříbro, platina, chirurgická ocel, drahé kameny apod.) by měly teoreticky vydržet navěky. Ovšem i jim musíte dopřát správnou péči. Není to nic složitého, stačí dodržovat pár základních pravidel.

1.    Vlastní příbytek

Každý šperk by měl být uložen zvlášť – nejlépe v textilním obalu, ale pokud se vám je nechce šít či shánět (i když pro ty nejdražší kousky byste to zkusit měla), můžete použít i plastikové nebo papírové sáčky (ovšem žádný zlatník nebo šperkař by z vás nadšený nebyl). Ukládání šperků do samostatných pytlíčků má své opodstatnění – jednak se šperky navzájem nepoškrábou, jednak nebudete muset dlouze rozmotávat řetízky a náramky beznadějně provlečené mezi sebou (pravděpodobnost, že je při vymotávání zničíte, je hodně vysoká).

2.    Čištění nepodceňujte

Ideálně byste se vždy měla při koupi nového šperku zeptat, jak o něj pečovat. Různé materiály totiž vyžadují obvykle různé prostředky. Nicméně platí, že byste se neměla spoléhat na klasické čisticí produkty, ale koupit si speciální přípravek na čištění šperků. Náchylnější materiály totiž můžete příliš agresivními prostředky poškodit (ačkoli je třeba ocet univerzální čistič skoro na všechno, na šperky ho nikdy nepoužívejte).

3.    Voda? Nepřítel č. 1

Především u levnějších kovů platí, že voda či vlhkost je může nenávratně poškodit. Pokud se tedy z nějakého důvodu šperky namočí nebo zvlhnou, jemně je osušte měkkým hadříkem (nepoužívejte papírový ubrousek – jemná papírová vlákna mohou na špercích ulpět a špatně se z nich dostávají) a nechte je pořádně oschnout na teplém, suchém místě. Ovšem pozor – neurychlujte „schnoucí proces“ třeba na sluníčku nebo na topení apod.! Například kamínky bývají ve špercích často přichyceny lepidlem, které by se v přílišném teple mohlo roztéct, a kamínky by mohly vypadnout. Nemluvě o tom, že u méně kvalitních materiálů hrozí na přímém slunci vyblednutí šperku.

4.    Kontrola se vyplatí

Kdykoli vytáhnete nějaký kousek ze šperkovnice, pečlivě jej zkontrolujte, jestli je v pořádku (nemá uvolněné kameny, nejsou někde nalomené apod.). Když zjistíte nějakou závadu, nechte ji opravit profesionály. Vyplatí se to mnohem více, než pak plakat, že jste někde nejspíš kvůli nalomenému očku či rozbitému zapínání ztratila náhrdelník po babičce…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat