Lupy ve vlasech mohou značit i mykózu

Lupy ve vlasech trápí až padesát procent populace. Lidé, kteří se s lupovitostí pokožky hlavy potýkají, často sahají po běžně dostupných šamponech, které zaručují okamžité výsledky již po prvním použití. Jenže pokud není na vině suchá pokožka hlavy, většinou se výsledky nedostaví v takové míře, jakou jsme si od jejich použití slibovali. Mnohdy stojí za tvorbou lupů plísně, které běžným šamponem vyléčit nelze.

Suchá kůže, nebo plíseň?

Svědivost a šupinatění kůže je projevem obou možností. Na rozdíl od běžných lupů, se však plísně projevují především začervenalými mapami, které mají jasné ohraničení a ložiska vystupují nad úroveň pokožky. V těchto místech můžete zaznamenat i lámavost vlasů a ztrátu jejich kvality. Pokud se mykóza hlavy neléčí, může v nejpostiženějších místech dojít i k úplné ztrátě vlasů, takzvané alopecii. Mapy a šupinatění pokožky můžete zaznamenat také v obočí nebo okolí řas.

Jak plísně vznikají?

Plísně ve vlasech se přenášejí stejně, jako kterékoli jiné. Nakazit se můžete použitím kontaminovaného ručníku, přímým kontaktem s nakaženou osobou, ale lze si je i jednoduše vypěstovat. Ke vzniku plísní dochází při nadměrném zapařování pokožky, což je problémem především u lidí s dlouhými či hustými vlasy. Nošení culíků a čepic v parném létě, ale i v zimě, je jednou z nejčastějších příčin vzniku tohoto onemocnění. Také velmi rozšířený nešvar v podobě spaní s mokrou hlavou, může mít na svědomí vznik plísní hlavy. Kvasinky se v teplém a vlhkém prostředí množí velice snadno.

Jak se plísně zbavit?

Pokud trpíte mykotickým onemocněním pokožky hlavy, je léčba vždy nutná. S obyčejným šamponem proti lupům si však nevystačíte. Ten totiž neobsahuje důležitá antimykotika, například ketokonazol, terbinafin nebo griseofulvin. První ze tří zmíněných zakoupíte bez předpisu v lékárně jako šampon, který je nutné aplikovat na vlhké vlasy a nechat působit po dobu několika minut, ideálně dvakrát až třikrát týdně. V případě, že je stav i po několika týdnech používání neměnný, doporučujeme navštívit dermatologa, který určí původ lupů a následnou léčbu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat