Modré světlo z mobilů působí zhoubně na pleť

Stále větší část populace tráví svůj pracovní den před monitorem počítače či notebooku, přičemž v pauzách a po skončení zaměstnání ještě k tomu civí několik hodin na displej mobilu. A všechny tyto přístroje vyzařují tzv. modré spektrum světla. To má přitom v dlouhodobém účinku podobně zhoubný vliv na pleť jako neviditelné ultrafialové záření. Takže šest hodin před monitorem má kvůli modrému světlu stejně negativní účinek na pleť jako půlhodina na slunci v pravé poledne bez UV ochrany.

Odborníci proto radí, aby lidé, kteří pracují před monitory, používali kosmetiku s antioxidanty, často od monitoru odcházeli a dělali si přestávky a instalovali si aplikace, které intenzitu modré části spektra vyzařovanou monitorem či displejem snižují.

„Modrá část spektra prokazatelně způsobuje nadměrnou pigmentaci kůže a také její předčasné stárnutí,“ tvrdí autoři výzkumu.

O tom, že má modré světlo – i když musí působit mnohem déle – podobně škodlivé účinky jako UV záření, ví jen velmi málo lidí. Podle dermatologů je velmi patrné, že pleť mladých lidí dnes stárne – právě kvůli nadužívání chytrých telefonů, tabletů a notebooků – mnohem rychleji, než stárla pleť jejich rodičů v jejich věku.

„Modré světlo poškozuje pleť tím, že vyvolává v buňkách vznik volných radikálů. Ty působí oxidativní stres, to je známý proces poškození a stárnutí buněk. Ale volné radikály můžou také poškozovat DNA buněk,“ uvedla v rozhovoru pro deník The Mail dermatoložka doktorka Emma Wedgeworth z největší nestátní kliniky v Londýně na Harley Street.

A jaké další zlozvyky naší pleti neprospívají?

Až příliš se stresujete

Ze stresu obecně nekouká nic dobrého. Vždyť hormony, které se při něm uvolňují, prý úzce souvisí s tloustnutím, nespavostí a vývoji srdečních onemocnění. Tedy alespoň takový názor mají experti, kteří vliv vypjatých nervů na zdraví zkoumají už pěknou řádku let. Tím to ale celé jenom začíná, neboť chronický stres ve všech směrech vyčerpává, což si s mladistvou vizáží ani za mák nerozumí. Zkuste se tedy přestat nervovat kvůli banalitám, ona vám občasná dávka flegmatismu vážně neublíží.

Zdravá strava? Na tu vás moc neužije

To, co jíte, skutečně ovlivňuje nejen na vaši psychickou a fyzickou kondici, ale i zevnějšek. Nikdy není příliš pozdě na to, abyste přehodnotili současný jídelníček a pozvali do svého života „zdravé zásady“. Místo sladkostí a tučných potravin se soustřeďte spíš na ovoce, zeleninu, luštěniny a prospěšné obiloviny. Z těch načerpáte zásobu vitaminů, minerálů, bílkovin a antioxidantů. Tímto způsobem posílíte imunitní systém a udržíte svoji pleť v tom nejlepším možném rozpoložení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat