Tlustá, malá a pihatá: Tělo máte jen jedno, tak ho mějte ráda!

Při pohledu do zrcadla si obvykle povzdechnete, přísně zhodnotíte každý případný (byť sebemenší) nedostatek, ale přednosti nějak nevidíte. Přestaňte o svém těle smýšlet negativně!

O dovolené jste přibrala dvě kila (co na tom, že jste jediná, kdo si toho všiml), z vašeho trendy účesu se (tedy ve vašich očích) stalo cosi s roztřepenými konečky a díky letnímu sluníčku máte obličej posetý pihami (a lidé, kteří vám tvrdí, jak vám pihy sluší, jsou podle vás nejspíše slepí). A najde se toho mnohem víc.

Poznáváte se? Pak vězte, že zdaleka nejste sama. Každá žena – a nezáleží na tom, zda je světově známou modelkou nebo maminkou početné rodiny – není občas spokojena se svým tělem. A spousta žen jsou s postavou či vzhledem nespokojena vlastně pořád. Přitom většinu nedostatků vytvářejí pouze ve své hlavě.

Rada, jak z tohoto začarovaného kruhu ven, je vlastně jednoduchá – začněte se mít ráda takovou, jaká jste! Ovšem provedení je mnohdy více než těžké. K negativnímu vnímání vlastního těla totiž přispívá celá řada okolností:

Být štíhlá (až vychrtlá) je trendy. Oblečení vypadá skvěle na figurínách v obchodech, modelky nemají vůbec žádné ženské křivky, naopak – ženské tvary jsou v módním průmyslu většinou nežádoucí. Je těžké nepodlehnout tlaku, který na nás vyvíjejí média prezentující jako ideál krásy až nebezpečnou štíhlost.

Okolí nás neustále s někým srovnává. A pak i my srovnáváme samy sebe s okolím a stáváme se kritičtějšími (především k sobě samé). Média nám vnutila jakýsi „standard“, jehož bychom měly dosáhnout, ale kterému se většinou nemáme šanci přiblížit (tělo nelze upravit ve Photoshopu, fotografie ano).

Naši nejbližší nám dokážou (často nechtěně) nejvíce ublížit. Stačí škádlivá poznámka během dospívání („docela ses začala zakulacovat“/ „no ty nebudeš mít nikdy malý nosánek“/ „radši ty svoje vychrtlé nožičky schovej“ apod.), kterou v našem okolí kdosi (nejčastěji jeden z rodičů) pronesl, aniž by ji myslel vážně, a je zaděláno na „problém“. Velmi často si podobné šrámy odnášíme i z nepovedených partnerských vztahů (během hádek, když se snažíme vzájemně si co nejvíce ublížit, se na světlo dostane spousta špinavého prádla a výmyslů, včetně těch týkajících se vzhledu).

Velmi často neumíme mít radost z úspěchu. Pokud si například stanovíme, že přes léto zhubneme 3 kilogramy, a skutečně se nám to podaří, namísto toho, abychom se radovaly, se začneme utápět v myšlenkách typu „pořád jsem tlustá, chtělo by to ještě aspoň 5 kilo dolů“ apod. Čím více se snažíme přiblížit onomu uměle stanovenému standardu, tím nespokojenější samy se sebou jsme. A čím více o sobě pochybujeme a jsme ve stresu, tím horší obraz o sobě vytváříme.

Jak z toho ven?

Jen tak změnit ze dne na den názor na svůj vzhled a svou postavu nejde. Popravdě, je to spíše běh na dlouhou trať. A nevzdávejte to! Když budete spokojena sama se sebou, budete obecně spokojenější se svým životem! Takže jak na to:

Každý den si vyhraďte deset minut jen pro sebe – před zrcadlem si vždy pěkně zopakujte, co se vám na vašem těle líbí a proč. A klidně si udělejte seznam! Odvedete vlastní pozornost od případných nedostatků (které na sobě často vidíte jen vy) a naopak se zaměříte na pozitiva.

Naučte se být skeptická k médiím a prezentovanému ideálu krásy. Rozhodně byste neměla dovolit, aby takové „autority“ ovlivňovaly váš život! Pamatujte, že „skutečnost“ prezentovaná na fotografiích nemá s realitou nic společného (svou postavu kolikrát nepoznává ani sama modelka či celebrita). To, na čem záleží, je vaše tělo a váš život – nenechte nikoho, aby ve vás vzbuzoval negativní emoce k vlastnímu vzhledu!

Snažte se být méně kritická k ostatním, budete méně kritická i sama k sobě. Snažte se na každém člověku – podobně jako na sobě samé – najít přednosti, nikoli chybičky.

Přestaňte se soustředit pouze na vzhled. Ano, je důležitý, ale není všechno. Vaši osobnost neurčuje jen velikost vašeho oblečení, účes, make-up apod. Každý člověk je jedinečný a krásný. Naučte se pohlížet na sebe (i ostatní) jako na „celek“ – na jedinečnou osobnost, kterou všichni jsme!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat