Péče o pleť v zimě

Zima má své kouzlo. Sluneční paprsky se odrážejí od sněhových vloček, vše se třpytí a září. Ať už patříte k těm, kdo si rádi užívají zasněženou krajinu a podnikají pravidelné zimní procházky do přírody, anebo se prostě jen rádi procházíte po ulicích města s kelímkem horkého nápoje v ruce, nezapomeňte se kromě teplého oblečení postarat také o svou pleť.

Málokdo si totiž uvědomuje, jakou neplechu může chladné počasí na pokožce napáchat. Studený vzduch vaší pokožce odnímá její přirozenou vlhkost, díky čemuž vás může pleť po příchodu domů nepříjemně svědit a pálit. V horších případech může být vaše pokožka extrémně vysušená, popraskaná se sklony k ekzému a lupénce. Chcete-li mít v zimě stejně krásnou pleť jako v létě, stačí dodržet pár jednoduchých tipů.

Vlažná voda

Je velmi lákavé jít do horké sprchy, poté co jste se vrátili vymrzlí z procházky, že? Vězte však, že to rozhodně není nejlepší nápad! K mytí obličeje používejte vlažnou vodu, a horké vodě se vyhněte i při sprchování. Horká voda vaši pokožku rychle vysuší, a pokud ji ihned nenavlhčíte, může vám kůže začít praskat a tvořit ekzémy, což jak většina z vás dobře ví, je obzvláště v zimě velmi bolestivé a těžko se takto poškozená kůže během chladných dní dává zpět do pořádku. Jakmile si dáte sprchu, naneste hydratační krém, který obsahuje kyselinu hyaluronovou a ceramidy. Pomůže vytvořit ochranný film a zabrání vysychání.

Vybírejte pleťové krémy moudře

To, co v létě vaší pokožce prospívalo, jí může v zimě naopak ublížit. Používat celoročně stejné pleťové krémy je tedy velice nevhodné. Vybírejte čisticí prostředky na krémové bázi, vyhýbejte se těm, které obsahují alkohol. Pokud máte akné nebo vyrážky, používejte produkty obsahující ceramidy, kyselinu hyaluronovou a glycerin, které pomohou obnovit přirozený ochranný film vaší pokožky. Na noc používejte na obličej vydatnější hydratační krém.

Chraňte svou pokožku před povětrnostními vlivy

Pokud se chystáte v zimě ven, nezapomeňte svou pokožku chránit před studeným větrem, sněhem nebo deštěm. Noste proto rukavice a čepice a nezapomeňte ani na opalovací krém. Hřejivé sluneční paprsky jsou sice příjemné, UV paprsky však mohou vaši pokožku v zimě ještě více poškodit a podráždit.

Pečujte o ruce i nohy

Kůže na rukou má méně mazových žláz ve srovnání se zbytkem těla. To je důvod, proč se vlhkost z vašich rukou rychle vytrácí, tudíž jsou náchylné k praskání a svědění. Než tedy vyjdete ven, navykněte si vždy před odchodem namazat ruce vrstvou krému. Co se týče nohou, vybírejte krémy na bázi glycerinu (případně s obsahem vazelíny) pro zvlhčení nohou.

Vyhněte se všemu, co dráždí pokožku

Pokožka je v zimě extrémně křehká a náchylná, vystavení alergenům v zimě tedy může vyvolat příznaky více než ve zbylé části roku. Spousta lidí je alergických na vlnu či peří, ale nemohou odolat pokušení nosit zimní úplety či lehké péřové bundy. Pokud je to i váš případ, a vlny se nechcete vzdát, vybírejte zimní oblečení vyrobené z vysoce kvalitní vlny, ideálně vlny merino či kašmíru. Případně zkrátka přejděte na jinou alternativu zimního oblečení, například z bavlny.

Sluneční brýle v zimě?

Nosit sluneční brýle v zimě může sice znít trochu kontraproduktivně, avšak pravdou je, že odlesky slunce a sněhu mohou poškodit pokožku kolem očí a způsobit hnědé skvrny, jemné vrásky a další problémy. Pokud se tedy chystáte na delší procházku za jasného počasí, přibalte s sebou kvalitní sluneční brýle s UV ochranou, nejlépe s širokými bočnicemi.

Zaměřte se na svůj jídelníček

Jezte sezonní ovoce a zeleninu. Nejlépe vám v zimě poslouží dobře skladovaná jablka, kořenová zelenina a další plodiny, které se obvykle sklízejí na podzim, a bývaly součástí zimního jídelníčku našich předků. Takový jídelníček vám totiž dodá veškeré potřebné živiny pro vaši imunitu, odolnost vašeho těla i vaší pokožky, a na jaře budete mít o to méně práce při „jarním detoxu“.

Zdroje: názor autora, everydayhealth.com, stylecraze.com






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketový krém s parmazánem

(8 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat