Na bronzovém letním opálení lze začít pracovat už teď

Chcete se na letní dovolené opálit dozlatova, aniž byste riskovali rakovinu kůže, pigmentové skvrny nebo rychlejší stárnutí pokožky? Užívejte beta-karoten. Už je nejvyšší čas!

Bronzové opálení vypadá tak přitažlivě! Už se těšíte na to, až na něm za pár týdnů budete intenzivně pracovat? Nač čekat tak dlouho? Štěstí přeje připraveným a začít s tím můžete okamžitě. Hledíte z okna a říkáte si, co je to za hloupost? Vždyť se stále nosí svetry a vesty, takže jen těžko svou obnaženou pokožku vystavíte slunci. To sice ano, ale užívání beta-karotenu se klimatická omezení netýkají.

Myslete i na zdraví

Není sporu o tom, že ultrafialové paprsky, pod kterými se tak ráda vyhříváte, podporují produkci vitaminu D, který je důležitý pro psychickou pohodu, kosti, zuby, svaly i imunitní systém (1). Na stranu druhou ale mají i negativní účinky, neboť mohou zvýšit riziko rakoviny a urychlit stárnutí pokožky. Je to způsobeno tím, že zesilují působnost škodlivých volných radikálů (2). Proto se při pobytu venku klade důraz na ochranu pleti, která předejde jejímu poškození a sníží i pravděpodobnost jmenované choroby. Co s tím má společného ten zmíněný beta-karoten?

Spojenec, který prevenci nenechává náhodě

Právě on ochranná kritéria do puntíku splňuje. A pozor, kromě toho pomáhá i v dosažení rovnoměrného opálení, protože zabraňuje vzniku pigmentových skvrn. Klíčem k jeho maximální účinnosti je však správné načasování užívání. Studie publikovaná v magazínu Journal of Photochemistry and Photobiology poukazuje na to, že by se s jeho zvýšeným příjmem mělo začít už deset týdnů před samotným opalováním (3). A to je právě teď!

Zdrojů je mnoho. Stačí si vybrat

Beta-karoten, který je silným antioxidantem a prekurzorem vitaminu A, v hojném množství poskytují například meruňky, broskve, mango, špenát, mrkev, brokolice nebo řeřicha (4). Vsadit pochopitelně můžete i na doplňky stravy s jeho obsahem, jež jsou k dostání v každé lékárně. Sluší se dodat, že tato látka má velice příznivý vliv i na kognitivní funkce, činnost plic a ostrý zrak (2). V každém případě vám tedy hodně prospěje. Její doporučená denní dávka není stanovena, odhadovaný optimální příjem se pohybuje mezi 2 až 4 mg (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4571149/, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1751-1097.2007.00253.x, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139236/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat