Masky proti lupům

Jaro je tu, rozlučte se se sněhem. Tedy aspoň s ledovými krystalkami. S bílými vločkami (lupy) se dál můžete setkávat poměrně běžně, hlavně na svých ramenou. Zasáhněte a využijte pomoc z přírody!

Lupy vznikají v důsledku nevyvážené stravy, nezdravého životního stylu či používání agresivních vlasových přípravků. Za výskytem bílých šupinek ovšem stojí i plíseň, která se spojuje s seboroickou dermatitidou (1). Ano, z lékárny si odnesete drahý šampon a další přípravky určené pro boj s lupy, ale co z toho skutečně zabírá? Nejdřív vyzkoušejte roky prověřené masky připravené z bezpečných surovin. Ty pomáhají hloubkově upravovat a vyživovat vlasy a zároveň vyrovnávají pH pokožky hlavy.

Avokádo a med pro vlasy se sklony ke krepatění

Máte-li nejen lupy, ale i krepaté vlasy, rozmačkejte zralé avokádo na hladkou dužinu bez hrudek. Použijte 2 lžíce olivového oleje a stejné množství medu. Ingredience dobře promíchejte a aplikujte je na kořínky vlasů. Po 45 minutách masku smyjte a vlasy umyjte tak, jak jste zvyklí. Proceduru provádějte jednou týdně (2).

Citron s tvarohem pro suchou pokožku hlavy

Připravte si 1 polévkovou lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy a 2 lžíce tvarohu. Suroviny promíchejte, masku naneste na pokožku hlavy a nechte 30 minut působit. Poté vlasy umyjte jemným šamponem. Aplikujte jednou týdně. Vyzkoušet ovšem můžete i kombinaci banánu a jablečného octa. Polévkovou lžíci „jablečňáku“ seznamte se středně velkým banánem, ten rozmačkejte vidličkou a vytvořte pastu. Na pokožce hlavy nechte působit 30 minut. Po uplynutí doby vlasy umyjte obyčejnou vodou a myslete na to, že nejlepších účinků dosáhnete, pokud se lupům v tomhle stylu postavíte jednou nebo dvakrát týdně. Poznámka pod čarou, jablečný ocet se dá nahradit zeleným čajem, který se hodí pro všechny typy vlasů. Není žádným tajemstvím, že kofein obsažený v tomto nadčasovém nápoji dokáže proniknout do vlasových folikulů, podpořit růst vlasů, léčit jejich vypadávání, vyživovat pokožku hlavy a chránit ji před bakteriemi, plísněmi, poškozením sluncem a lupy (2).

Vejce a jogurt pro normální až mastné vlasy

Do misky dejte 2 žloutky, pokud máte suché vlasy, 2 bílky v případě mastných vlasů nebo 1 celé vejce pro vlasy normální, přidejte 1 šálek bílého jogurtu a 1 lžíci citronové šťávy. Všechny ingredience dobře prošlehejte, aby vznikla konzistentní směs. Masku naneste na pokožku hlavy a rozetřete i do délek. Po 30 minutách ji smyjte. U mastných vlasů se osvědčuje i aloe vera a zázvor. Kousek zázvoru rozemelte na hladkou pastu a přidejte do ní 2 lžíce čerstvé dužiny zmíněného sukulentu. Ingredience dobře promíchejte a naneste na pokožku hlavy a vlasy. Nechte působit 60 minut. Masku aplikujte dvakrát nebo třikrát týdně (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499037/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat