Pleťové oleje nesedí každému druhu pleti

Pleťové oleje poskytují bohatou výživu a jsou velmi oblíbenými produkty péče nejen v chladném období. Který olej je vhodný na jakou pleť?

Pleťové oleje jsou vhodné pro všechny typy pleti. Pečují o pokožku speciálním způsobem a jsou určené k podpoře zdravé bariéry pokožky proti ztrátě vlhkosti a vlivům prostředí. Oleje můžete používat výjimečně nebo se mohou stát trvalou součástí vaší péče o pleť.

Protože mají oleje pověst mastné tekutiny, nedoporučují se často na mastnou pleť. Opak je ale pravdou, protože správný olej na obličej může dokonce snížit produkci kožního mazu mastné pleti nebo zabránit zánětu v nečisté pokožce. Které pleťové oleje jsou vhodné pro jaký typ pleti?

Pleťový olej je univerzální

Pro každý typ pleti existuje vhodný pleťový olej, který ho specificky vyživuje. Je vhodný nejen pro péči, ale může také jemně odstranit voděodolný make-up a zbytky nečistot z pórů.

Zda je olej vhodný na váš typ pleti, závisí mimo jiné na tom, jak vysoký má podíl nenasycených mastných kyselin. V přírodní kosmetice se proto rozlišuje mezi suchými a nevysychajícími oleji. Jestli olej schne rychle nebo pomalu, odhaluje takzvané jódové číslo.

Pokud je počet jódů nižší než 100, jedná se o nevysychající olej s více nasycenými mastnými kyselinami. Patří mezi ně například kokosový olej, olivový olej, avokádový olej, mandlový olej a jojobový olej. Takové pleťové oleje tvoří na pokožce lehký film.

Jódové číslo mezi 100 a 170 znamená, že olej je polosuchý. Do této kategorie patří například slunečnicový olej, olej z pšeničných klíčků, sezamový olej, světlicový olej a olej z hroznových jader.

Pokud je jódové číslo vyšší než 170, jedná se o suchý olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin. Tyto oleje nezůstávají na kůži a rychle se vstřebávají. Patří mezi ně například lněný olej a šípkový olej.

Olej pro mastnou pleť

Pro mastnou a nečistou pleť použijte olej, který schne rychle. To umožňuje oleji rychle se vstřebávat a vyhnout se tvorbě lesku. Mnoho olejů má složky regulující kožní maz a signalizují pokožce, že je zapotřebí méně kožního mazu. Ta pak ho produkuje méně, protože ho dostává dostatek již zvenčí. Současně může mít obličejový olej antibakteriální a protizánětlivý účinek na pupínky. Na mastnou a nečistou pleť jsou vhodné oleje arganový, šípkový, ricinový, olej z hroznových jader nebo konopný olej.

Olej pro citlivou a podrážděnou pokožku

Citlivá a podrážděná pokožka je často zarudnutá a podrážděná. Používejte přírodní oleje a vyhněte se přísadám, jako je parafín. Oleje jsou vhodné pro citlivou a podrážděnou pokožku jsou pupalkový, brutnákový, marulový olej, rybízový nebo konopný olej.

Také suchá pokožka potřebuje obzvláště bohatou péči, a proto jsou vhodné nevysušující oleje. Patří mezi ně mandlový olej, šípkový olej, arganový olej, jojobový nebo avokádový olej.

Který olej je vhodný pro zralou pleť?

Vyživující, regenerační a hydratační pleťové oleje jsou pro zralou pleť nejvhodnější. Patří mezi ně přírodní oleje, které se lisují za studena ze semen a ořechů rostlin a jsou podobné autolognímu tuku pokožky. Může to být jojobový, mandlový, arganový a avokádový olej.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9083541/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1651-2227.2002.tb03275.x






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat