Barevné oblečení jako cesta ke štěstí

Čas na zářivé oblečení, přátelé! A to nejen kvůli létu. Čím barevnější oblečení budete mít, tím větší dávky šťastného dopaminu vaši mysl zaplaví.

Potřebujete zlepšit náladu? Cesta k optimismu vede přes dopamin (1). Tomuto neurotransmiteru se někdy říká hormon neřesti, což o něm mnohé napovídá. Navazuje se na jednotlivé receptory v mozku a dohlíží na to, aby se z jedné buňky do druhé vysílaly správné signály. Způsobuje tím buněčné změny, které přímo ovlivňují to, jak se člověk cítí. Dopamin je tedy zprostředkovatelem radosti, motivace i veselých emocí. Jak si zajistit jeho větší příděl? Stačí otevřít šatní skříň!

Potěšení, co visí na ramínku

Od výběru oblečení se odvíjí nejen náš emocionální stav, ale i chování a celkový postoj k životu. Je prokázáno (2), že nošení lékařského laboratorního pláště zvyšuje výkon a elegantní oblek zase zlepšuje vyjednávací schopnosti. Takže ano, to, co máme na sobě, může manipulovat s naší psychikou. Vraťme se ale zpět k tomu zmíněnému dopaminu. Ten má rád barevnost, kterou nikdo nepřehlédne!

Už žádná šeď a omezení!

Kvůli nedávné pandemii, izolaci a omezeným aktivitám lidé touží po větší živosti (3). I proto teď nejrůznější módní značky vytvářejí výrazné, barevné a extravagantní kolekce. Přesně tohle jsme všichni potřebovali. Pokud pociťujete silnou potřebu obléct si křiklavě růžový overal, smaragdové šaty nebo zářivě žlutou košili, vaše tělo možná potřebuje dopamin. 

Svezte se na vlně optimismu

Barvy dokážou rozzářit oči a pleť. Zanechají ve vás ale i pocity vitality, přičemž zvýší temperamentnost. Tento jev má i svůj odborný vědecký název – zakryté poznání. Výběr oblečení může ovlivnit vaši náladu pro daný den (4). Čím barevnější outfit budete mít, tím veselejší bude vaše myšlení,“ uzavírá Rebecca Jane. Vezmete si to k srdci, respektive na sebe?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535451/, (2) www.hrcak.srce.hr/clanak/322338?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282680/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383146/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat