Tajemstvím dokonalé pleti je zdravá kožní bariéra

Na zdravé kožní bariéře závisí mnohé. Jak ji navrátit ztracenou kondici? Dejte si pozor na stravu i používanou kosmetiku. Nepřehánějte to ani s peelingem a horkou vodou!

Představte si, že máte zářivou, kvalitní a sametově hebkou pokožku, která stárne opravdu hodně pomalu, přičemž není zatížena akné, vyrážkami, podrážděním, dehydratací ani šupinatostí. Že vám se tohle stát nemůže? Ale ano! Klíčem k perfektní pleti je zdravá kožní bariéra (1)!

Ochranná vrstva je pro krásu zásadní

Vaše kůže má více vrstev a kožní bariéra je tou nejsvrchnější. Představit si ji lze jako plot u domu, který nežádoucím návštěvníkům brání ve vstupu. V případě pokožky mezi takové nevítané hosty patří škodlivé toxiny, bakterie, plísně a alergeny. Nelze tedy pochybovat o tom, že kondice tohoto „ochranného opevnění“ by měla být naprostou prioritou (1). Tedy pokud se z pohledu do zrcadla chcete upřímně těšit.

Když máte zdravou kožní bariéru, vaše pokožka vypadá zkrátka perfektně. Není podrážděná a zarudlá. Také nesvědí a nenajdete na ní ani žádné pupínky, vřídky a další nedokonalosti. Nejde jen o obranu před škodlivými patogeny a environmentálními toxiny, neporušená bariéra zadržuje uvnitř vlhkost a pomáhá lépe regulovat tělesnou teplotu (2). No dobře, ale jak ji tedy vyléčit, aby fungovala na 100 procent?

Co je jednoduché, to je účinné

Jde-li o každodenní péči, méně je vždy více. V jednoduchosti je síla. Nepoužívejte nic s pronikavou vůní, která je důkazem obsažené chemie. Kůži také zbytečně nezatěžujte příliš častým peelingem a ani ji nadměrně nedrhněte, ručníkem ji při mytí jen jemně osušte. Při sprchování se vyvarujte horké vodě a bezprostředně po něm aplikujte pořádné množství hydratačního krému. Důležitou roli sehrává i strava (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843412/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5608132/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827176/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat