Kyselina hyaluronová pod drobnohledem

Kosmetické firmy ji propagují, co jim síly stačí, ale skutečně je tak zázračná? Kyselina hyaluronová, která je součástí různých sér a krémů, pleti jednoznačně prospívá. A to hned několika způsoby!

Kyselina hyaluronová, také známá jako hyaluronan nebo hyaluronát, je mazlavá, kluzká látka, kterou tělo produkuje zcela přirozeně. Vědci ji objevili zejména v očích, kloubech a v kůži (1). (Obvykle je jí v organismu 10 až 20 gramů a asi polovina tohoto množství se nachází právě v pokožce.) Co všechno umí?

Podporuje pružnost pokožky

Kyselina hyaluronová (1) napomáhá tomu, aby pleť byla pružnější a hydratovaná. U pokožky, jež je dostatečně zásobovaná vodou, je redukován výskyt vrásek. Navíc platí, že aplikace sér a krémů s kyselinou hyaluronovou pomáhá s dermatitidou, svěděním a zarudnutím.

Pomáhá zpevnit kontury obličeje

Nikdo nechce mít povislou kůži. Bohužel, jak jde čas, elastin v pokožce, jež uhlazuje a vylepšuje strukturu vnějších ploch, předchází předčasnému vzniku rýh a vrásek a pomáhá zpevnit kontury obličeje, se může začít rozpadat. Naštěstí je tu kyselina hyaluronová. Ta sice elastin nenahradí, ale může pomoci se zpevňováním pleti, která je po jejím zásahu hedvábná a hladká (2).

Urychluje proces hojení

Další výhodou kyseliny hyaluronové je, že urychluje proces hojení a reguluje úroveň zánětu. Jelikož je také antibakteriální, tak při aplikaci na ránu snižuje riziko infekce (3).

Stimuluje regeneraci kožních buněk

Kyselina hyaluronová hydratuje, jak již bylo uvedeno, a pokožce poskytuje ochrannou bariéru, čímž ji dělá zdravější a zářivější (2).

Zmírňuje pigmentaci

Když používáte kyselinu hyaluronovou, předcházíte problémům s pigmentací a stařeckými skvrnami. Samostatně to však nefunguje. Pokud chcete léčit tmavé skvrny, je třeba také zvýšit přísun vitaminu C, přirozeného antioxidantu, jež v těle redukuje tvorbu melaninu. Ten je zodpovědný za tvorbu pigmentových skvrn (2).

Ulevuje od artritidy

Kyselina hyaluronová se dodává nejen v kosmetických produktech, ale i v doplňcích stravy a pilulkách. Existuje dokonce i tekutá forma, kterou můžete smíchat s vodou a vypít. Užívání kyseliny hyaluronové ústy může mít mnoho účinků, mezi které patří snížení bolesti při artritidě. Uvedená kyselina zároveň bývá součástí očních kapek a lubrikačních gelů zmírňujících vaginální suchost, zejména u žen v menopauze (3). Umí toho skutečně hodně!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482440/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347214/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat