Mohu se vyhnout vráskám? Ano!

Vrásky – jedna z těch méně příjemných věcí, jež přicházejí přirozeně s věkem. Ačkoli na nich vlastně není nic tak hrozného, dnešní honba za věčným mládím nám velí s nimi zatočit. To ovšem není tak snadné. Mnohem snazší je snažit se jim předejít.

S přibývajícími lety ztrácí naše pleť na pružnosti a pevnosti, a tak se – především na namáhaných partiích obličeje (čelo, okolí očí či úst) – začnou tvořit vrásky. Špatná zpráva je, že pokud už se vám hlubší vrásky vytvoří, jen tak se jich nezbavíte (snad jen s pomocí plastického chirurga). Dobrá zpráva je, že pokud se budete snažit, můžete se vzniku hlubokých vrásek vyhnout, případně jejich nástup oddálit.

Není to nic těžkého, jen je třeba začít včas (tedy ještě než se vrásky začnou tvořit). Není snadné přesně stanovit, kdy byste měla začít na prevenci vrásek pomýšlet – například mastná pleť je ke vzniku vrásek náchylná méně než pleť suchá. Nicméně nic nezkazíte, pokud si svůj první krém proti vráskám koupíte ještě předtím, než váš věk bude začínat číslem 3.

Vráskám ovšem nepředejdete pouze za pomoci kosmetických produktů. Na prvním místě je výživa a zdravý životní styl. Je třeba dodržovat následující pravidla.

1. Odhoďte cigaretu

O škodlivých vlivech kouření byly popsány stohy papíru – je až s podivem, kolik z nás se stále nedokáže cigarety vzdát, ačkoli moc dobře víme, jak hrozně nám škodí. A na naší kráse se podepisují také – zažloutlé nehty, nezdravá barva pleti a samozřejmě charakteristické vrásky v okolí úst. Nic pěkného to rozhodně není…

2. Chraňte se před sluncem

Respektive chraňte svou pleť před škodlivými účinky UV záření, které přispívá k předčasnému stárnutí pleti. Nikdy nevycházejte ven bez nanesení krému s ochranným faktorem – a to v jakémkoli ročním období a v podstatě za jakéhokoli počasí (že je pod mrakem, neznamená, že nějaký ten sluneční paprsek nepronikne až k vám). Rozhodně nestačí ani spolehnout se pouze na make-up. Skvělou kombinací ochrany a tónování jsou BB krémy s ochranným faktorem.

Mimochodem, nejen skutečné slunce naší pleti škodí a urychlují její stárnutí – úplně stejně to platí i pro solária. Zkuste si najít na internetu fotky žen, jež to s opalováním přehánějí. Určitě nechcete dopadnout právě takhle…

3. Dopřejte si antioxidanty

Antioxidanty vychytávají v organismu škodlivé volné radikály, jež mimo jiné neprospívají ani naší pleti. Proto je příjem antioxidantů ve stravě zásadní nejen pro zdraví, ale i pro krásu. Jejich zásobárnou je především ovoce a zelenina, na které by měla být naše strava bohatá. Bohužel jen málokterá z nás doporučenou dávku ovoce a zeleniny skutečně přes den zkonzumuje. Není ale třeba zoufat – pomoci si můžete 100% ovocnými či zeleninovými šťávami a džusy. Jen nezapomínejte, že tyto džusy se nezapočítávají do pitného režimu a že jsou poměrně kalorické, takže spoléhat jen na ně není úplně strategické…

4. Investujte do krémů a spol.

Pokud dodržujete zásady zdravého životního stylu či alespoň výše popsaná pravidla, pak máte dobrý základ pro úspěšnou prevenci vzniku vrásek. Pleti ovšem můžete pomoci i „zvenku“, tedy používáním správných kosmetických přípravků. Krémů, emulzí a sér proti vráskám je na našem trhu k dostání nepřeberné množství, nezapomeňte si proto vybrat takové, jež budou vyhovovat vašemu typu pleti. Pokud si nejste jista, jaké přípravky budou opravdu účinné, koukněte se na složení – pokud v něm najdete kyselinu glykolovou nebo retinol, máte vyhráno. Velmi účinné (ovšem poněkud dražší) produkty jsou ty, v nichž najdete i kyselinu hyaluronovou.

Nezapomínejte ani na pravidelný peeling, nejlépe jednou až dvakrát týdně. Jen pozor na přípravky s příliš hrubými abrazivními částicemi – podstatou peelingu není sedřít si z obličeje kůži, ale jemně pomoci odstranit odumřelé buňky naší pokožky.

5. Zajděte na oční

Bylo by hezké, kdyby se vrásky v okolí očí tvořily jen od smíchu. Bohužel, jedním z důvodů, proč se v těchto partiích obličeje (ale třeba i na čele) tvoří, je, že mžouráme. Ani si to nemusíte uvědomovat, ale je možné, že byste už potřebovala nějaké slabší brýle. Takže se objednejte k oftalmologovi, nechte si vyšetřit zrak a skoncujte se mžouráním. Pokud svítí slunce, nezapomínejte na tmavé brýle – přivírání očí před slunečními paprsky totiž způsobuje vrásky zrovna tak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat