Scent-scaping jako nový trend ve vůních

Máte problémy s usínáním, pracovním výkonem či intimitou? Provoňte svůj domov opojnými vůněmi, které si pohrávají s myslí. Momentálně však nezůstávejte u jedné, nový trend se nese na vlně mixování!

Nelze popřít, že vůně a parfémy mají zvláštní vliv na náš mozek. Hlavně esenciální oleje, které jsou hlavní složkou používanou při inhalační terapii, mají své terapeutické účinky. Důkazy naznačují, že v kombinaci s konvenční léčbou úspěšně snižují úzkost a zmírňují bolest (1).

Jen jedna esence nestačí

Nejlepší na tom je, že pokud již vlastníte více než jednu svíčku nebo elektrický difuzér, vše, co musíte udělat, je kombinovat. Když se doma obklopíte určitými vůněmi, dostanete se do té správné nálady. A zároveň vyzkoušíte nový wellness trend, který změní vaši denní rutinu. Nazývá se scent-scaping. V čem spočívá?

Scent-scaping je umění používat vůni k úpravě odlišného čichového prostředí. To se děje rozdělením domova do různých oblastí a vytvořením jedinečného profilu vůně pro každý prostor, což dává smysl.

Domov rozdělte na zóny

Od dob pandemie domovy plní několik funkcí. Jsou relaxační zónou, kanceláří a společenským prostorem, takže může být náročné oddělit práci od běžného chodu života. Různé vůně vám mohou pomoci přepínat mezi výkonem, volným časem nebo rodinou a zlepšit to, jak se každý den cítíte. To znamená, že pouhým vytvořením oblastí pomocí vůní můžete pozitivně ovlivnit atmosféru každé místnosti. Čich je totiž silně spojen s částmi našeho mozku, které jsou zodpovědné za paměť a emoce. A byla by škoda toho nevyužít.

Řiďte se svými potřebami i instinktem

Nejlepší na „mixovacím trendu“ je, že neexistuje žádný špatný způsob, jak to udělat. Můžete použít cokoli, co pomáhá vyvolat určitý pocit, jako jsou svíčky, vůně, difuzéry, pokojové spreje a čerstvé květiny. Někteří odborníci však doporučují používat konkrétní vůně v konkrétních částech domu, aby lépe vyhovovaly náladě spojené s každou místností.

Je libo vanilku?

Pro relaxaci se hodí vanilka nebo jantar. Oba tóny lze nejlépe použít v obývacím pokoji, zejména při vítání hostů. Pro zvýšení energie jsou vhodnější spíš citrusové vůně (citron nebo bergamot). Ty se hodí v domácí kanceláři na začátku dne nebo v koutě, kde cvičíte. Toužíte-li vytvořit intimní prostředí, použijte cokoli s tóny šafránu, eukalyptu, mrkve, kmínu nebo jasmínu. Hledáte spíš něco na spaní? Pak se spolehněte na levanduli, šalvěj, heřmánek a rozmarýn. Hrajte si a bavte se!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704, www.glamourmagazine.co.uk, www.wikipedia.org






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat