Špatné denní návyky urychlující vznik vrásek

Od pleťových vod a lektvarů na obličej až po krémy na zpevnění těla a botox. Lidé za vyhlazení vrásek utrácejí spoustu peněz, ale neuvědomují si, že k jejich vzniku sami přispívají. Jak a čím? Přestaňte dělat tyhle běžné věci – okamžitě!

Čas zastavit nejde. Od určitých let hladina kolagenu každoročně klesá až o jedno procento, čímž se narušuje i uspořádání kožní tkáně. Kvůli tomu pokožka ztrácí pevnost a pružnost, a právě tím vznikají vrásky. Pokud se jim chcete vyhnout, omezte své špatné denní (a noční) návyky.

Spaní na boku

Věřte tomu, nebo ne, ale podle dermatologů existuje určitá poloha ve spánku, která přispívá k rychlejší tvorbě nevzhledných rýh a linek. Je to spaní na boku. Bez ohledu na to, jak moc je pohodlné, když se přetočíte na jednu stranu, pokožka vytváří malé záhyby, jež mohou nakonec vést k časným vráskám. Tyto linie se často objevují paralelně podél spánků, kolem očí, v boční oblasti tváří a kolem úst. Proto lidé, kteří léta spí na stejné straně, mají často znatelně více ‚spánkových linií‘ právě na té straně, kterou preferují. Z tohoto ohledu je prý lepší uléhat na záda.

Příliš mnoho času u telefonu

Může procházení vašeho kanálu na Instagramu (v pravidelných intervalech) zrychlit stárnutí? Bohužel ano. Dlouhé koukání na obrazovku způsobuje namáhání očí, což vás nutí „mžourat“.  Pohled dolů na váš telefon zároveň trochu posiluje gravitaci, takže pokožka ochabuje mnohem rychleji než obvykle. Vítejte, vrásky! Vědci také zjistili, že ke vzniku rýh na pokožce přispívá i modré světlo, které telefon bezpochyby vyzařuje (1).

Pití brčkem

Když se nad tím zamyslíte, dává to smysl. Představte si všechny ty dlouhodobé kuřáky, kterým se ve vyšším věku dělá celá změť vrásek kolem úst. Vrásčitý a opakovaný pohyb, který děláte při pití brčkem, je velmi podobný pohybu při kouření, což opět zanechává podobné vrásky.

Horká voda

Jestli po dlouhém dni upřednostňujete horkou koupel, zadržte. Vědci zjistili, že při teplotě 40 stupňů Celsia k vráskách dochází již za tři a půl minuty (2)!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280109/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9260639, www.youtango.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat